Novopazarski đaci i nastavnici pomažu osmočlanoj porodici: U kući od kartona greje ih humanost

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Novom Pazaru je u toku akcija za pomoć osmočlanoj porodici Jasmina Suljevića, iz naselja Petrovo polje, koja godinama na keju kraj Raške, bez ikakvih primanja, boreći se za goli život i opstanak, živi u kartonsko-plehanom kućerku i uvek pred zimu strahuje: kako će dočekati proleće.

24c 3 620x0

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Glava porodice Jasmin Suljević, njegova ozbiljno bolesna supruga Džejlana, takođe bolesna majka Jagoda, sestra Semedina i deca Ajsela, Emrana, Edin i Darko preživljavaju sakupljajući staro gvožđe i obavljajući druge najteže poslove. Važe za izuzetno radnu i poštenu romsku porodicu koja se ne libi nikakvog posla.
DA se o nevoljama ove porodice čuje dalje od naselja Petrovo polje, “pobrinula se” Jasminova i Džejlanina starija ćerka Ajsela, učenica četvrtog razreda obližnje Osnovne škole “Meša Selimović”.

Kada je njena učiteljica Ana Radovanović deci dala domaći zadatak da opišu svoju kuću, Ajselin rad je bio neobičan i neočekivan i sve je iznenadio, a potom i rasplakao. Ona nije pisala o svom kućerku od kartona bez vode i kupatila, niti o smrzavanju na ledenom keju kraj Raške već o raskošnoj dvospratnici sa vrtom i cvećem u kojoj ima sve što poželi. Na pitanje učiteljice da li je takva njena kuća, Ajsela je odgovorila da jeste, ali samo u mašti i snovima i da je možda nikada neće imati.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Bio je to povod da učiteljica Ana sa koleginicom Anidom Džigal, učiteljicom Ajselinog mlađeg brata Emrana, zakuca na vrata doma porodice Suljević. Kada su lično videle i uverile se koliko teško žive njihovi đaci, odmah su obavestile direktora i sve nastavnike škole, brzo je pokrenuta i akcija za pomoć porodici Suljević koja još traje, a u koju se uključio i poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović.

– PORODICA Suljević je od škole dobila šporet “smederevac” i nešto novca, i od mene je dobila novi šporet, odeću i namirnice, što je samo prva pomoć. Sada im je toplije, više se ne smrzavaju, ali i dalje žive u totalno neadekvatnim uslovima i sa velikim strahom čekaju prve snegove. Cilj nam je da ih negde trajno zbrinemo, da im izgradimo neku manju kuću ili ih smestimo u neki sigurniji i topliji krov nad glavom. Ragovarao sam i sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, spreman je da pomogne, javili su se i neki dobri ljudi iz Luksemburga, angažuje se i osoblje škole “Meša Selimović”, ove zime nećemo moći mnogo, a na proleće bi sve moglo da se promeni nabolje – kaže Muratović.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

– Živimo jako teško, u kući, ako se naš dom uopšte može nazvati kućom, imamo dva ozbiljna bolesnika i četvoro dece, ali nikada nismo ni pomišljali da tražimo pomoć, uzdali smo se samo u svoj rad kojim, nažalost, nismo uspeli da poboljšamo život. Ovo se desilo spontano i neplanirano, hvala svima koji brinu o nama i koji nam pomažu, školi i Hidu Muratoviću posebno – kaže Jasmin Suljević.

(Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker