Novi Pazar – U hladnoj kartonskoj kućici punoj vlage živi porodica Suljević

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nedaleko od Petrove crkve, na keju kraj Raške, u hladnoj kartonskoj kućici punoj vlage, skoro 25 godina živi romska porodica Suljević koja, iako se uvek borila za goli život i opstanak, do sada nije koristila nikakvu socijalnu pomoć. Samo u retkim prilikama i na svoju inicijativu pomagale su komšije iz naselja Petrovo Polje gde žive.

251119c1 1068x801

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Glava porodice Ruždija Suljević u Novi Pazar je došao pre dve i po decenije iz okoline Prijepolja, radio je sve i svašta, mučio se i borio koliko je mogao, ali nije uspeo da poboljša težak život svojih ukućana. Preminuo je prošle godine, pa je od tada sva muka preživljavanja pala na njegovog sina Jasmina (30), koji jedva uspeva da prehrani suprugu Džejlanu (27), majku Jagodu (58), sestru Semedinu (26) i decu Ajselu (11), Emrana (9), Edina (8) i Darka (5).

Svi koji poznaju porodicu Suljević tvrde da su u pitanju vrlo radni, časni i pošteni ljudi, koji nikada ni od koga nisu tražili pomoć, niti su se, poput drugih Roma iz ovog kraja, bavili prosjačenjem. Naprotiv, Jasmin kopa kanale, tovari i istovara kamione, seče drva i u potrazi za starim gvožđem svakodnevno prebira kontejnere i razna smetlišta, a njegova supruga Džejlana, majka Jagoda i sestra Semedina uglavnom (kad ih neko angažuje) čiste zgrade po Novom Pazaru i rade druge najteže poslove.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Uprkos svom trudu i danonoćnom radu, često su ostajali i bez najosnovnijih namirnica, o kući i boljim uslovima života nisu smeli ni da razmišljaju. Osim sirotinje, porodicu Suljević iscrpljivale su i teške bolesti. Ruždija je umro od opakog oboljenja pluća, njegova udovica Jagoda ima karcionom dojke, a Jasminova supruga Džejlana je bez jednog bubrega (stradao od hladnoće). Srećom, deca su za sada zdrava i dobri su đaci obližnje Osnovne škole “Meša Selimović” u naselju Deževski put. Da se o nevoljama ove porodice čuje dalje od Novog Pazara neplanirano se pobrinula Jasminova i Džejlanina ćerka Ajsela, učenica četvrtog razreda ove škole. Kad je učiteljica Ana Radovanović deci dala zadatak da napišu temu o svojoj kući, Ajselin rad je bio čudan i sve je oduševio.

Ona nije pisala o svom kućerku od kartona i bedi u kojoj živi već o raskošnoj dvospratnoj kući u cveću u kojoj ima sve što poželi. Na pitanje učiteljice: da li je takva njena kuća, ona je odgovorila da jeste, ali samo u snovima i mašti. Bio je to povod da učiteljica Ana i njena koleginica Anida Džigal, učiteljica Ajselinog brata Emrana, pođu da obiđu porodicu Suljević. Naravno, zaprepastile su se kada su videle gde i kako žive njihovi đaci i o tome su obavestile direktora škole, druge nastavnike i đake. I odmah je krenula akcija prikupljanja pomoći ovoj porodici. Za sada je sakupljeno oko 70.000 dinara (600 evra), pa je Suljovićima kupljen novi šporet na drva, očekuje se da se u akciju uključe i druge škole i gradska uprava u Novom Pazaru.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Dobro je da je škola pokrenula akciju u koju ću se i ja odmah uključiti. Lično poznajem porodicu Suljević, sirotinja su, a vrlo pošteni, zaslužuju svaku vrstu pomoći. Kad ih budem obišao i uručio im prvu pomoć u odeći, obući i namirnicama, videću šta im je najpotrebnije i kako čitaoci “Vesti” i mog portala Ljudske sudbine mogu da pomognu. Njima je sada najpotrebnije da deca budu u toplom i da se ne smrzavaju u kartonskom kućerku pored reke – ističe naš saradnik i poznati humanitarac Hido Muratović.

Uvek čisti i omiljeni u školi

Mada u svom kućerku nemaju vodu, a ni struju povremeno, Suljevići i te kako vode brigu o higijeni, pa deca u školu dolaze uvek okupana i besprekorno čista. Druželjubiva su i omiljena u školi. Da bi deca mogla da se ugreju i pogledaju televizor koji su našli na otpadu, pozajmljuju od komšije. Najstarija Ajsela najviše voli svoje drugarice Janu Milanović, Anu Acković i Andreu Ilić, a nju vole sva deca iz njenog IV/3.

Kontakt

Svi naši zainteresovani čitaoci koji žele da pomognu porodici male Ajsele mogu da stupe u kontakt sa Novopazarcem i dokazanim humanistom Hidom Muratovićem putem telefona na broj: 00381 64 330 32 40, kako bi njihova pomoć što pre stigla do porodice Suljević.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.