Svečano otvorena Mi’radž džamija u Trnavi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Naselje Trnava od danas je bogatije za još jednu džamiju. Vakufom Refika Beganovića i drugih dobrih ljudi ovo naselje krasiće u budućnosti biser po imenu Mi’radž. Glavni imam novopazarskog medlisa dr. Enver-ef. Omerović kazao je da ovaj dan predstavlja novu stranicu za naselje Trnava, te da će od danas sve biti drukčije za njene mještane.

78589381 10157769080918584 8499865923757277184 o

{module Oglas 2019 – U članku 1}

“Kao što znate mi smo okupili ovdje danas kako bismo otvorili još jednu u nizu džamija u Novom Pazaru. Ovaj dio Trnave više nikada neće biti isti, ovdje će se učiti ezani, klanjati namazi, slušati istina. To je velika radost i počast”, kazao je glavni imam novopazarskog medžlisa dr. Enver-ef. Omerović.

Vakif Refik Beganović zahvalio se svima na podršci i pomoći.

“Ima mnogo donatora, do sutra ih ne bih mogao nabrojati. Hvala svima koji su učestvovali na bilo koji način. Posebno se zahvaljujem Mešihatu IZ-e u Srbiji na čelu sa Muftijom što su od prvog dana bili uz nas”, poručio je vakif Refik Beganović.

Zbog svog zaloga u sadašnjosti zarad budućnosti, zbog toga što su gradnjom Božije kuće na dunjaluku uvakufili sebi kuću na budućem svijetu vakifi su posebna, elitna vrsta ljudi, istakao je akademik Muamer Zukorlić Muftija.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Bez obzira na sve druge emanete, poslove i obaveze koje u ovom trenutku dužim, a sve su kompleksne, znajte, svaka nova gradnja džamije je za mene posebna emocija koja u meni budi poseban treptaj srca, tako da ništa ne poredim sa tim. Tamo gdje vjernici žele da se gradi džamija – treba dati podršku da se ona gradi. Pa i ako je naselje rjeđe i podignete džamiju, onda ono postaje postaje drugačije, postaje elitni prostor. Kada gradite džamiju ne postoji posesivni poriv, to je najčistije i najuzvišenije djelo. Tada kažete “ne”! Moja duša, moje srce, moj din jači su od tog poriva. Želim ovom kućom uvakufiti sebi kuću na budućem svijetu. Zato su vakifi posebna vrsta ljudi, posebna elita. Oni su drukčiji od svih ostalih. Oni daju iz sadašnjosti kao zalog za budućnost. I ovo je dan pobjede, trijumfalan dan. Danas se raduju svi iskreni, pogotovu jer se sve ovo dešava u odabranom danu u sedmici. Džamije su za nas bile sve i ostale sve, bile su nam i duše i tijelo, osnov, ostrvo i temelj opstanka, jer džamije i vakufi su ono jedino što je ostalo naše. I otimali su i otimali, ali smo na tim ostrvima uspjeli da opstanemo i da se ponovo reorganiziramo. Velike borbe za to se vode u Novom Pazaru, Sandžaku, ali one najveće vode se u Beogradu. Tamo su donošene sve te sramne odluke. Zato mi rađamo nove generacije svjesne ovakvih ostrva slobode. Od danas ovo parče zemlje nikada više neće biti isto. Od danas je ono posebno i sveto, jer onaj koji se klanja Stvoritelju biće zauvijek zaštićen od stvorenja”, poručio je akademik Muamer Zukorlić Muftija.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Danas je poseban dan, jer ovo mjesto više neće biti garib mjesto, već će se otvaranjem ove džamije uzdići istina do Sudnjeg dana, poručio je u svom obraćanju predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags –>

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.10157769076463584%26type%3D3&width=500″ width=”500″ height=”621″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>
<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
// You can place JavaScript like this

</script>
<?php
// You can place PHP like this

?>
{/source}

“Oni koji grade džamije su oni koji vjeruju u Allaha, vjeruju u Sudnji dan i klanjaju namaz i daju zekjat i nikoga se ne boje osim Allaha dž.š. Oni su, nastavlja Gospodar, nadati se je na Pravom putu. Džamije grade i održavaju mu’mini i to je najveća poruka ovog ajeta. To je dokaz da su naš Refik i oni koji su gradili džamiju nosioci šehadeta. Oni trebaju danas da su najsretniji, jer je danas ispunjen njihov san. Nećemo biti pravi vjernici, poručuje Gospodar, sve dok nam džamije ne budu ljepše od naših kuća. Ima ovdje lijepih kuća, ali ovo je od danas najljepša. Svako mjesto koje nema džamiju je garib mjesto. Od danas, to više nije tako. Vi ste najzaslužniji za ovu radost. U predanju stoji da kada Allah odredi nekad kazniti jedan narod, a u tom mjestu se pojave graditelji džamija, Allah onda izmijeni kadar ili određenje zbog onih koji ih čuvaju i održavaju. Do danas ste mogli da se pravdate da niste imali džamiju, ali od danas nemate više opravdanje da vam prolaze namazi. Zato zanijeti danas da ćeš Allahu redovno padati na sedždu. Želim da obznanim da će ova džamija nositi naziv “Mi’radž”-uzdignuće. Molim Allaha da uzdigne svjetlo istine do Sudnjega dana”, rekao je predsjednik Mešihata muftija dr. Dudić.

Nakon obraćanja uslijedilo je i svečano presijecanje vrpce koju su presjekli akademik Muamer Zukorlić i muftija dr. Dudić.

Džumansku hutbu je održao i džuma-namaz predvodio muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević.

(Agencija Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex