Položen kamen temeljac za džamiju u Svojboru: Poziv na pomirenje i jedinstvo među muslimanima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dana 28.11.2021. godine položen je kamen temeljac za džamiju u novopazarskom naselju Svojbor u prisustvu najviših predstavnika Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstva sandžačkog, Medžlisa IZ-e Novi Pazar, delegacije iz BiH i Kuvajta te delegacije Stranke pravde i pomirenja.

Prigodan program počeo je učenjem Kur’ana od strane Amar ef. Nuhambašića.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar dr. Enver ef. Omerović ističe da su počašćeni što su dio projekta.
– Veliki je dan ne samo za ovo naselje već i za čitav grad. Džamija je i simbol mira i sužovota sa svim dobronamjernim ljudima. Na Murskom brdu, Jaliji i Brđanima – napominje – završavaju se džamije. Ovo je prvi kamen temeljac kojem ne prisustvuje muftija Muamer Zukorlić.

Rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH mr. Muharem ef. Omerdić proučio je dovu za vakife veličanstvenog objekta koji je počeo da se gradi.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić kazao da se dobar džemat i dobar imam raduju se svakom novom džematu i svakoj novoj džamiji.

– Kada se izgradi ova džamija neka mnogi koraci svjedoče pripadnost džematu i da bude tako čvrst da njegove safove niko i ništa ne može lomiti. Nemojte dozvoliti neslogu, jer se džamija gradi da bi muslimani živjeli kao jedna duša i jedno biće.

Nema rješavanja problema ako nisu jaki džemati i ako nisu složni. I ovdje u Sandžaku ima onih koji izazivaju neslogu. Pomozite da se to prevaziđe jer tu nema dobra. Allah dž.š. neće oprostiti onima koji pokušaju prelomiti saf.

Muftija Dudić napominje da je Zajednica domaćin učačima Kur’ana, a baš kad se odvija tako veliki događaj postavljen je kamen temeljac za džamiju.

Pozvao je na jedinstvo i pomirenje među svim ljudima.

– Taman kad smo pomislili da nemamo ovdje gdje praviti džamiju, Allah dž.š. pošalje džematliju da kaže kako će uvakufiti svoj plac. Zajednica ima svoje vakife, vjernike, džematlije. Kako da ne budemo radosni i veseli i ubrzamo rad. Uvakufio se plac tamo gdje treba, u Islamsku zajednicu.

U drugoj fazi kada je treba početi graditi, Allah dž.š. opet pošalje porodicu. Vjerujem da su ovi naši vakifi i njihove porodice najsretniji jer je džamija koju ćemo praviti Allahova dž.š. kuća. Nema opuštanja već živjeti između straha i nade s vjerom u Allaha dž.š. dostojanstveno, hrabro, podignute glave s ispruženom rukom da napravimo historijsko pomirenje među svim ljudima, čak i onima koji su izdali Islamsku zajednicu.

Moja ispružena ruka je svima da ne kažu da smo zatvoreni. Niti smo bili niti ćemo biti, a ono što radimo u skladu je s normativnim aktima – naglasio je, između ostalog, muftija Dudić.

Sandžački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević proučio je dovu na kraju.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex