Muftija Kujević: IZ branit će svoje ali idalje stoji pružena ruka porodici Dugopoljac za dogovor (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Temi dana Sandžak Televizije gosti muftija sandžački hafiz Abdurrahman ef. Kujević i Fahir Hamzagić ispred pravne službe Mešihata IZ u Srbiji. Poručeno da će Islamska zajednica braniti svoje ali da idalje stoji pružena ruka porodici Dugopoljac za dogovor nakon što je otklonjen nelegalno podignut objekat na vakufskom zemljištu u dvorištu Arap džamije u Novom Pazaru.

Capture 14

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Uklanjanje nelegalno podignutog objekta na vakufskom zemljištu u dvorištu Arap džamije u Novom Pazaru jedna je od posljedica višedecenijeske nepravde koja je činjena prema Islamskoj zajednici. Izražavajući žaljenje zbog čitave situacije, muftija sandžački poručuje spremnost da se da ispravno rješenje kako bi se izašlo iz problema.

To je zemljište Islamske zajednice. Ono je i de facto i de jure u vlasništvu Islamske zajednice i Islamska zajednica upisana je u katastru kao vlasnik 23 kvadratna metra koji je predmet otuđivanja od strane porodice Dugopoljac tako da tu nema nikakve dileme, naglašava muftija Kujević.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Vakuf je zaposjelo trgovinsko preduzeće „Sloboda“ koje je izgradilo nekakav objekat u koji je stavila prodavnicu.

-Prodavnica je egzistirala dvije decenije a onda su opet bespravno, bez građevinske dozvole bez konsultacije vlasnika, dakle Islamske zajednice prodali fizičkom licu koje tu drži berbernicu, kaže pravnik Hamzagić.

Muftija Kujević ističe da je tokom čitavog dana lansirano mnogo lažnih informacija, čak i različitih prijetnji, huškanja, kako kaže, običnih ljudi koji nisu u toku o tome o čemu se u ovom slučaju radi.

Iako su velike parcele oduzimane od Islamske zajednice  ovdje se ne radi o zemljištu koje je oduzeto. Ovo se zemljište idalje vodi pod imenom Islamske zajednice i neko je u tuđu imovinu i tuđe vlasništvo ušao i pokušao izgraditi nelegalan objekat i putem tužbi pokuša da prisvoji vakuf u dvorištu Arap džamije. Mi smo bili svjesni prevare u koju je upala porodica Dugopoljac i žalimo zbog toga.

S porodicom Dugopoljac razgovarano je nekoliko puta gdje su nuđena i rješenja.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

U smislu da se nelegalni objekat ukloni uz obostrani dogovor gdje će se napraviti novi lokal i gdje će mu se po povoljnim uslovima izdati taj isti lokal da nastavi da radi posao koji je radio. Pismeno smo ga obavještavali ali nikada nije htio zaprimiti pismena obavještenja nego se vrlo drsko ponašao, i čak i tada upućivao prijetnje i ono što je apsurdno da neko ko je koristio vakufsku imovinu punih 50 godina bez ikakve nadoknade predstavlja se kao žrtva i kao da je njegovo pravo ugroženo. Ovdje je oštećena Islamska zajednica

Islamska zajednica razumije gnjev porodice Dugopoljac, ali i, kako kaže neobaviještene građane. Prijetnje smrću, pozivi na paljenje Arap džamije, demolliranje prostorija Medija centra Islamske zajednice nema nikakvo opravdanje

Mi se nadamo da će kako vrijeme bude prolazilo i emocije se hladile da će se porodica Dugopoljac na jedan racionalan način pristupiti ovoj situaciji i prihvatiti našu pruženu ruku da se dogovorimo i da u novoizgrađenom objektu oni koriste vakufski lokal po povoljnim cijenama i da se nastavi normalno živjeti

Islamska zajednica je, kaže muftija sandžački, u zadnjih 30 godina pokazala odlučnost na svim poljima odbrane svih svojih prava posebno kad je u pitanju vakufska imovina. Islamska zajednica činit će to idalje i nikada neće ići na štetu svojih vjernika.

https://www.youtube.com/watch?v=w7bESlXLX-o

izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.