Lejlek džamiju krasi nova ograda – Kao u Begovoj džamiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jedan od glavnih simbola i bisera novopazarske čaršije je Lejlek džamija, najstarija džamija u Sandžaku. Historisjki spisi kažu da je u njoj namaz klanjao sultan Mehmed Fatih prije nego li je krenuo u pohod na osvajanje Bosne. Oni koji ulaze i izlaze iz grada doživljavaju je kao njegovu kapiju, jer na putu svojih obaveza i poslova mogu svratiti i obaviti namaz, pa nastaviti dalje.

9a

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Nakon velelepne rekonstrukcije unutrašnjosti džamije o čemu smo ranije izvještavali, došao je red na njenu vanjštinu. Nova ograda sa kapijom oko džamije od prije nekoliko dana krasi njen spoljašnji izgled. Predsjednik džematskog odbora hadži Jonuz Džanković ističe da je sretan i ponosan na činjenicu što je ona kao utočište za stotine klanjača konačno doživjela svoj procvat. Zahvalan svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se kompletno renovira.

8a

“Zahvaljujući prvenstveno Allahu dragom, ali i svim vakifima, te čelnicima Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem uspjeli smo ono što smo zacrtali, pa sada ova naša ljepotica izgleda prelijepo u svom punom zdanju. Vjerovatno znate da u Sarajevu u Begovoj džamiji postoji ovakav ambijent, da u Istanbulu u Plavoj džamiji isti ambijent možete naći, ali evo i sada kod nas”, istakao je hadžija Džanković.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

8a

Najavljena i svečanost na kojoj će se dodijeliti priznanja i zahvalnice svima koji su na bilo koji način doprinijeli renoviranju Lejlek džamije.

Prijatan ambijent u mnogome olakšava radu i mladom efendiji Fahiru Niceviću. Vjerska pouka u ovoj džamiji standardno dobra, kao i ostale aktivnosti.

6a

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Rekonstrukcijom Lejlek džamije stekao se jedan novi ambijent u kojem će boravak svima biti ljepši i ugodniji. Molim Gospodara da nagradi sve koji su na bilo koji način učestvovali u svemu tome, a posebno predsjednika džematskog odbora koji je na toj funkciji više od 2 decenije, hadžiju Jonuza Džankovića koji nam je uvijek na raspolaganju. On je naš bajraktar. Svi mogu pasti, ali bajraktar nikada ne smije. Hvala mu na svemu što čini za sve džematlije”, poručio je imam Fahir-ef. Nicević.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex