DONIO GA NAPOLEON: Ćulah – kapa koju su nosili Bošnjaci, Albanci, Srbi…

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rahmetli Safet Glogić bio je posljednji ćulahdžija u Novom Pazaru. Njegova radnja nalazila se pod Hamamom, u ulici 7. juli.

glogic safet 696x469

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Na naslovnoj fotografiji uz ovaj tekst je njegova slika snimljena 1978. godine, kao i fotografija njegove nekadšnje ćulahdžijske radnje u Novom Pazaru.

Glogić je pored svoga zanata volio i fudbal i tim dvema ljubavima je posvjećivao najviše vremena.

O ćulahu je znao sve. Cijeli historijat ove kape. Napominjao je da je ovu kapu na Balkan donio Napoleon. Da je zbog tradicionalne bijele boje predstavljala znak mira, piše Facebook stranica Stari Dedo.

Napoleonovi vojnici koji su je nosili željeli su da lokalnom stanovništvu Balkanskih zemalja sugerišu da su oni za mir, nikako za rat.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Tvrdio je da su ovu kapu preuzimali mnogi na ovim prostorima, pa i Bošnjaci, Albanci, Makedonci, Srbi i Crnogorci jer je nosila poruku slobodarskog duha. Kasnije je utjemeljenje našla samo u albanskom narodu.

Bošnjaci su je zamijenili fesom, a Srbi šajkačom, Crnogorci kariklijom ili zavratkom. Samo u manjim sredinama ostala je popularna kod stanovništva. Tako je bilo i u Pazaru.

Kao dječak od sedam godina, rahmetli Safet Glogić je ostao bez oca. O njegovom odrastanju brinuo se dedo po ocu, koji ga je svugdje vodio. Tako je i čaršiju upoznao. Tridesetih godina prošlog vijeka, kao mladić, počeo je sa proizvodnjom i opravkom ćulaha. Jedini je u regionu imao vunu iz Persije. Radio je tako narednih pedeset godina, sve do 1985. godine.

Uživao je i u fudbalu i bio odličan igrač. Igrao je sa tada velikim fudbalerima našeg kraja, kakvi su bili rahmetlije Raso Nišić, Bećo Brunčević, Ramiz Lakota, rahmetli Omer Prtinac, Kiko Hudović, Ahmet Buhić, Ismet Pećanin, Bejto Binjoš (golman) i  Ćifo Škrijelj.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Izvor: Facebook / Stari Dedo

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker