Zašto se kriju podaci o broju obolelih od korone u Novom Pazaru?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar je ponovo žarište korona virusa u Srbiji.

w 56009076 e1586522897617 678x381

{module Oglas 1 – 2020}

Tako je to kad narod, u ovom kraju, ne voli socijalnu distancu, već opuštenost i mnogo grljenja, ljubljenja i rukovanja. To je razlog naglog porasta broja novoinficiranih u ovom gradu, objasnio je medijima direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić.

Ako je tako, novi talas novozaraženih tek treba da usledi posle završnih partijskih skupova. Grljenje, ljubljenje, rukovanje – do pobede. Eto, preksinoć, potpredsednik Vlade Srbije i ministar Rasim Ljajić je posle održanog govora pristalicama svoje partije, sa bine skočio pravo na ruke mase svojih pristalica.

Video snimak je, odmah, prosleđen svima.

No, da li je baš sve tako.

„Tradicionalna prisnost“ je drugi, a prvi krivac bilo je proslavljanje muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama. Iako, i oni koji su taj praznik svrstavali u „novi okidač“, dobro znaju, da su izostali masovni obilasci rodbine, prijatelja i komšija. Na red bi trebalo, sada, da dođu partijska mitingovanja. Neko mora da bude kriv.

Dok se traže krivci, u gradu vlada panika, a građani očekuju od nadležnih zdravstvenih ustanova objašnjenja šta se događa, ali i ko je nadležan za skrivanje podataka. Brojke se ne poklapaju. Dr Spahić je Radiju Sto plus rekao da trenutno „imamo više od 40 pregleda u kovid ambulanti, od kojih se desetak šalje na infektivno odeljenje“.

{module Oglas 0 – 2020}

Kada je izjava data, zvanično inficiranih bilo je, od početka pandemije, do pre dva dana 178. Nerealno.

Danasov, dobro obavešteni izvor, navodi da se samo na Infektivnom i odeljenjima za plućne bolesti i palijativno zbrinjavanje i u kovid bolnici nalazi „približno toliko pacijenata“ i da su na tri bolnička odeljenja svi kapaciteti maksimalno popunjeni.

Jedini tačan podatak se zna o broju smeštenih u privremenoj bolnici.

Upravnik doktor Faruk Pašović je, za naš list, rekao da je kod njih smešteno 63, najviše iz Novog Pazara. Juče je na kućno lečenje otpušteno 5, a za još 25 se očekuju rezultati iz beogradske laboratorije „Vatreno oko“, odakle se rezultati čekaju po tri, četiri dana. Do ukidanja vanrednog stanja, rezultati testova proveravali su se u laboratoriji Veterinarskog instituta u Kraljevu.

Lekarima je poznato da jedan njihov kolega, van radnog vremena, privatno infuzijama leči pozitivne na kovid 19 i kada dođe do komplikacija, prosleđuje ih bolnici na dalje lečenje. Najčešće dalje lečenje podrazumeva transport u kragujevački Klinički centar ili u neku od nadležnih bolnica u Beogradu.

Danasov izvor tvrdi da se u Kragujevcu nalazi „više od 30 pacijenata iz Novog Pazara i Tutina i svi imaju težu kliničku sliku“, a u Beogradu je nekoliko. Samo u sredu je petoro prebačeno u Kragujevac, „a prošle sedmice samo za dva dana njih dvadesetak“.

Zna se da među inficiranima ima lekara i drugog medicinskog osoblja, ali i taj podatak je tajna.

Telefoni nadležnih nekada uzalud zvone, ako se i jave davanje informacija je u nadležnosti „onog tamo“.

{module Oglas 2 – 2020}

Nikome nije jasno zašto se podaci o broju obolelih skrivaju, čiji je to „hir“ i „strogo čuvana službena tajna“. Građani glasno komentarišu da se sve „gura pod tepih“ zbog predstojećih izbora i da posle toga treba očekivati najblaže „stezanje mera“, a u najgorem slučaju „zatvaranje grada“.

Jedan od pokazatelja da „nisu čista posla“ je i sajt Zavoda za javno zdravlje, na kojem su, u toku vanrednog stanja, svakodnevno objavljivani podaci o broju zaraženih.

Prošli mesec je završen sa ukupno 109 zaraženih, a za 18 dana juna registrovano je, zvanično, 97 novoinficiranih i sada ih je, ukupno, od početka pandemije do juče 206. Najveći skok, u prvoj polovini meseca, zabeležen je 4/5. juna kada je dijagnostikovano 15 novoobolelih, a „rekord“ je postavljen juče, kada je u odnosu na prethodni dan, registrovano 28. Tako piše na sajtu novopazarskog ZZJZ.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.