Vučić: Mi nemamo taj problem ako BiH hoće da osnuje konzulat u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turska, izvolite ljudi. Uložićete neki dinar, donijet ćete nešto, napravićete nešto, nikakav problem sa tim nemam. Hoćete vi da uložite u prava Crnogoraca u Srbiji, samo izvolite.

vucic 800x445

{module Oglas 1 – 2020}

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u intervjuu za Radio Slobodna Evropa se, između ostalog, dotakao i regionalnih odnosa.

RSE: Šta je vaš savjet u razgovorima sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori u ovoj situaciji sada kada razgovarate sa njima?

Vučić: Ja ih ne savjetujem politički, ja gledam da koliko možemo pomognemo opstanak srpskih institucija, dakle Matice srpske. I sad ću vam reći koliko smo mi otvoreni za to, Matice srpske, Udruženja književnika Crne Gore, srpskog Udruženja književnika, mnogih drugih institucija, podigli smo Srpsku kuću u Podgorici.

Mi nemamo taj problem kada neko drugi želi, recimo Bosna i Hercegovina hoće da osnuje konzulat u Novom Pazaru i svi su nešto sprječavali i ne znam šta, ja sam rekao nema problema. Turska, izvolite ljudi. Uložićete neki dinar, donijet ćete nešto, napravićete nešto, nikakav problem sa tim nemam. Hoćete vi da uložite u prava Crnogoraca u Srbiji, samo izvolite.

{module Oglas 0 – 2020}

Viktor Orban je uložio milione evra u mađarsku zajednicu u Vojvodini. Ne samo da nismo imali problema, već smo to podržali. To je, čini mi se, nešto što je evropski pristup, evropski standard, ali ne samo to. To je pitanje želje da imamo najbolje odnose sa ljudima koji pripadaju različitim nacijama i vjerama.

RSE: U kojoj mjeri vi vidite odgovornost Srpske napredne stranke, koja je vladajuća stranka, kada je riječ o stanju i o svemu što se kritikuje u izvještajima koje smo pomenuli?

Vučić: Pa ja mislim da prvo, mislim da je stranka koju vodim najzaslužnija za to što je mnoge stvari promjenila, promjenila paradigmu zemlje neuspjeha u zemlju koja je ekonomski ubedljivo najuspješnija u posljednjim godinama ne samo u regionu, već bogami i ove godine, u prvom kvartalu ove godine u cijeloj Evropi jer smo dobili jučer izvještaj i Maltu i za Irsku koje smo čekali.

Dakle, od zemlje koja je očekivala samo medalje od košarkaša, vaterpolista i odbojkaša, napravili smo zemlju koja najbrže raste u Evropi, ekonomski. I ja znam da to niko ne želi da prihvati i da je teško to različitim režimima i u regionu da prihvate, a u Evropi pogotovo, ali na kraju krajeva to su činjenice. I Angela Merkel (njemačka kancelarka) mi je i posljednji i pretposljednji i svaki put kada se vidimo uvijek posebno čestitala na ekonomskim rezultatima.

Proveli smo najteže reforme da bismo u tome uspjeli i vi ovdje, kada se popnete na terasu, i pogledate kako sa ove terase izgleda Beograd, od Beograda na Vodi do svih fasada koje smo uradili svuda u perimetru koji možete da vidite, vidite ogroman napredak.

{module Oglas 2 – 2020}

Plate su napredovale drastično. Na primjer, ako uzmete, mi kažemo pet država i šesta teritorija, dakle Kosovo, na Zapadnom Balkanu, i uzmete četiri zemlje Evropske unije koje se graniče sa Srbijom. Dakle, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska. Od tih deset entiteta, mi smo po stopi prosječne plate bili osmi prije samo šest ili sedam godina. Danas smo četvrti.

Dakle, u međuvremenu smo pretekli i Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju poslije šezdeset, sedamdeset godina. I Crnu Goru koja nam je bježala 150 evra po glavi stanovnika, dakle prije nekoliko godina, što nama nije lako, ne zaboravite da imamo neke dijelove zemlje koji su izrazito nerazvijeni i dalje, ali smo to uspjeli da uradimo, bugarsku (također), i uspjeli da dođemo na četvrto mjesto.

Približavamo se ubrzano i Rumuniji i Mađarskoj. Hrvatsku po ukupnom BDP-u očekujem da pređemo na kraju 2021, početkom 2022. Za to je bilo potrebno mnogo stvari da se uradi i na to sam veoma ponosan.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.