Novopazarski specijalisti traže prijem kod Vučića i predlažu prinudnu upravu u bolnici

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prošlo je 14 dana otkako je 37 specijalista i subspecijalista novopazarske Opšte bolnice uputilo pismo i peticiju predsedniku, premijerki i ministru zdravlja Srbije – Aleksandru Vučiću, Ani Brnabić i Zlatiboru Lončaru.

0505foto Senad Zupljanin e1598658469219 678x381

{module Oglas 2019 – U članku 1}

U pismu su iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u toj zdravstvenoj ustanovi, posebno u junu, kada je izbila epidemija korona virusa, a zdravstveni sistem se našao u potpunom kolapsu.

Potpisnici peticije kao glavne krivce označili su v.d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića i njegove najbliže saradnike, pa su od najviših državnih zvaničnika zatražili smenu rukovodstva i uvođenja reda u bolnici.

Odgovora na prvo pismo nema, zato su se novopazarski specijalisti odlučili da se novim pismom obrate lično predsedniku Srbije, pritisnuti problemima u kojima bolnica grca nakon humanitarne katastrofe koja je zadesila grad i kolapsa bolnice“.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

„Ponovo Vam se obraćamo i molimo da nas primite na razgovor i saslušate nas, jer su živa reč i pogled u oči, daleko uticajniji od pisane reči. Sumnjamo da do Vas ne dolaze prave informacije, a pošto smo na ivici provalije, na kojoj se bolnica klati duže vremena, pošto ne možemo mirno da spavamo, nakon što smo bili očevici humanitarne katastrofe, koja nas je zadesila tokom epidemije kovid 19 i očevici smo svih propusta koje je rukovodstvo bolnice napravilo, voleli bismo, da Vam u živom razgovoru, kažemo istinu“, navode lekari u pismu.

Oni dodaju da su svesni „komplikovane situacije u gradu i zemlji“, pa su za svoje istupe u javnosti „svaku reč premerili 10 puta, kako ne bi bili pogrešno shvaćeni i kako se ne bi pripisivala bilo koja druga pozadina, osim istine“.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

U pismu novopazarski specijalisti ističu da im nije prijatno što su u situaciji da iznose „poražavajuće činjenice vezane za ustanovu, koja je od vitalnog značaja za ceo region Sandžaka“.

Bez obzira na sve, pišu da su sve odlučniji i hrabriji u borbi za zdravlje građana, za istinu, odgovornost i vraćanje reda, rada, mira i kolegijalnih odnosa, a „to je jedino moguće ako se rukovodstvo na čelu sa dr Mehom Mahmutovićem smeni“.

Traže da se formira eksterna komisija, koja bi ispitala sve njihove navode o lošem rukovođenju bolnicom sadašnjeg rukovodstva, propusta koji su doveli do totalnog kolapsa bolnice u junskoj epidemiji i najveće smrtnosti po glavi stanovnika u Evropi.

Mahmutovića optužuju da „niskim udarcima, lažima i spletkama nastavlja da urušava organizaciju bolnice i međukolegijalne odnose“ i da stanje u Opštoj bolnici može da se opiše „jednom rečju – agonija“.

Specijalisti Opšte bolnice predsedniku Vučiću predlažu uvođenje prinudne uprave, koja će toj ustanovi pomoći da stane na zdrave noge. Upozoravaju da „epidemiološka situacija u gradu nije ni malo mirna, svakodnevno se na prvi pregled sa simptomima kovida javlja i preko 100 pacijenata.

Svakodnevno je 1/3 od pregledanih IgM pozitivna na brzim serološkim testovima. Kako sada organizacija u bolnici teče, bojimo se da će zdravstvena usluga pacijentima u nadolazećem talasu ponovo biti neadekvatna“.

Od predsednika Vučića očekuju da ima sluha za probleme u novopazarskom zdravstvu i da će im pomoći da se reše. Ukoliko ne budu pozvani na razgovor kod predsednika, premijerke ili ministra zdravlja, najavljuju nove oblike iskazivanja svog nezadovoljstva, pa kao krajnja mera, ne isključuje se i mogućnost štrajka „u skladu sa zakonom“.

Pritisci

Danasov izvor iz Opšte bolnice tvrdi da na potpisnike peticije ima pritisaka, nekima se nude i načelnička mesta, koja oni odbijaju.

Pre nekoliko dana, Mahmutović je pozvao dr Lejlu Ćeranić, infektološkinju, na razgovor i da joj uruči rešenje o imenovanju za v.d. načelnicu Infektivnog odeljenja.

Ona je to odbila kada je saznala da „činu uručenja rešenja“ treba da prisustvuju, uobičajeno, odabrani mediji, a direktoru poručila da joj novu odluku uruči onako kako joj je „uručio“ odluku o suspendovanju odluke o imenovanju za rukovodioca infektivne službe od 29. juna – preko bolničkog kurira.

Izvor: Danas.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker