Novi Pazar dobija još jedan Savet nacionalnih manjina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prvi na listi za izbor Nacionalnog saveta goranske manjine u Srbiji Amir Kajkuš rekao je danas da će Goranci prvi put u svojoj istoriji formirati ovaj nacionalni organ.

On je za portal Free media rekao da će izbori biti elektorski, te da za ostalim savetima nacionalih manjina kasne u ovom poslu 20 godina.

“Ovo je od velikog značaja za nas. Na ovaj način, izborom našeg nacionalog saveta, pokazujemo da Goranci u Srbiji postoje“, rekao je Kajkuš.

On je istakao da će sedište ovog nacionalnog saveta biti u Novom Pazaru, jer je iz ovog grada potekla i sama inicijativa i dobijena najveća podrška.

“Imamo podršku iz svih krajeva Srbije, ali najveću u Novom Pazaru. Očekujemo da ćemo na polju delovanja nacionalnih saveta, obrazovanja, nauke i kulture, jezika i običaja, postići bolji kvalitet za našu omladinu u budućnosti. Da će moći jasno da kažu ko su, kome pripadaju i da im olakšamo da bez sramote pričaju o tome, kao i da nemaju prepreka za postizanje rezultata u intelektualnom i obrazovnom nivou“, rekao je Kajkuš za naš portal.

On je pojasnio da im je bilo potrebno najmanje 20 elektora na broj upisanih Goranaca u Srbiji, a da su oni predali 26 elektorskih prijava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog objavilo je da će elektorska skupština za izbor 15 članova Nacionalnog saveta goranske manjine biti održana 13. novembra u 12 časova, u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije.

Kajkuš je istakao da prema zvaničnim podacima u Srbiji živi oko 8.000 Goranaca, a rasutnih po zemljama bivše Jugoslavije i dijaspori ukupno oko 60.000 i da se uglavnom bave poslastičarstvom i ugostiteljstvom, ali imaju i poznate lekare, književnike i sportiste.

A.Bajrović, Free media

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker