„Na Novi Pazar i cijeli Sandžak baca se senka radikalizma“: Pretresi i istraga nakon napada na žandarma (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Novom Pazaru, gde je živeo napadač na žandarma ispred izraelske ambasade, situacija je uobičajena. Smanjeno je i prisustvo policije u gradu, nakon što je završen pretres stana. Međutim, ovaj grad se ponovo pominje kao centar ekstremista.

Policija je obavila pretrese na više lokacija u Novom Pazaru i privela na informativni razgovor nekoliko osoba koje bi mogle da budu povezane sa napadačem. Najavljeno je da će se nastaviti sa širokom istragom na širem području Novog Pazara.

Pitali smo građane i građanke Novog Pazara šta misle o većem prisustvu policije u ovom gradu u prethodna dva dana:

„Pa to je, ne znam, čini mi se preterivanje.. neka glupost. Jer to, na primer, oni to povezuju sa islamom, islamski terorizam, a u stvari u islamu ne postoji terorizam. To je neka propaganda i ono što kažu – u svakom žitu ima neki kukolj.“

„Nisam primetila apsolutno ništa više.“

„Tu se razne priče čuju. Te ovako, te onako. Biće ovako, biće onako i što se tiče mene ja ne mogu da znam nikakvu razliku.“

Poslednjih 15 godina, Novi Pazar i okolina su se više puta pominjali kao centar vehabija.

Teo Taraniš, politički analitičar iz Novog Pazara, kaže za N1 da su lokalna, ali i islamske zajednice iznenađene nakon ranjavanja žandarma.

“Iznenađeni su jer se ovog puta još jednom na Novi Pazar i ceo Sandžak baca senka radikalizma i potencijala za ekstremizam koji ovde očito i dalje postoji. Uprkos tome što smo u zadnjih šest, sedam godina imali stabilnu situaciju”, kaže Taraniš.

Taraniš kaže za N1 da se ceo incident odnosi na napad na izraelsku ambasadu. Kaže da je od početka sukoba u Gazi, stvorena takva slika sa tendencijom da se problem rešava iz Novog Pazara.

“U takvoj atmosferi je čovek koji je došao iz Mladenovca indoktriniran verskim elementima podlegao toj euforiji da bi neko odavde mogao da napravi nešto i  napadne ambasadu Izraela u Beogradu i na taj način utiče na rešavanje sukoba u Palestini”, kazao je Taraniš.

Grupa vehabija osuđena je 2009. u Beogradu zbog terorizma, nakon što je policija pronašla veću količinu oružja i municije u okolini Novog Pazara. A kada je izbio rat u Siriji, iz ovog dela Srbije je regrutovan najveći broj plaćenika. I svi su bili ekstremni sledbenici vehabizma.

video
play-rounded-fill

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Srbenda
Srbenda
1 dan ranije

Nisu svi muslimani teroristi ali su svi teroristi muslimani.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Hide picture