Novi Pazar: Uspešan početak školovanja prvog ženskog odeljenja medrese ”Sinan beg”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U medresi “Sinan beg” zadovoljni su radom, angažmanom, ponašanjem i moralnim osobinama prvog ženskog odeljenja u Novom Pazaru

thumbs b c f6cbd4ed2dc8e5bdf65ce6c230d45947

{module Oglas 2019 – U članku 1}

U srbijanskim osnovnim i srednjim školama juče je završeno prvo polugodište. Na dvadesetodnevni zimski raspust i svojim domovima odlaze i učenice novopazarske “Sinan beg” medrese, njih 21, koje čine prvu upisanu generaciju učenica te verske škole sa tradicijom dugom skoro 500 godina.

Nakon što je u Novom Pazaru obnovljen rad te verske škole 2007. godine, Medresa je iznedrila deset generacija imama, hatiba i mualima.

Iz Mešihata Sandžaka Islamske zajednice Srbije, pod čijim je okriljem medresa „Sinan beg“, kažu da je već nakon prvog polugodišta njihova ideja o formiranju ženskog odeljenja medrese u Novom Pazaru u školskoj 2019/2020. godini u potpunosti uspela.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Zadovoljan rezultatima, učinkom i disciplinom medresantica je i zamenik muftije sandžačkog i razredni starešina ženskog odeljenja medrese „Sinan beg“ mr. Muhamed ef. Demirović, koji medresanticama koje su prvi put odvojene od kuće i porodica pristupa kao svojim ćerkama.

„Možemo da kažemo da smo zadovoljni njihovim radom, angažmanom, a posebno njihovim ponašanjem. Ovo kažem iz razloga jer će njihova osnovna uloga u društvu sutra biti da budu odgajateljice našeg društva. U vremenu smo kada nam najviše trebaju osobe koje imaju izrazito kvalitetne moralne osobine i kvalitete da bi mogli odgajati i pozitivno uticati na svoju porodicu i na okruženje u kojem žive”, rekao je za Aanadolu Agency razredni starešina ženskog odeljenja medrese „Sinan beg“ mr. Muhamed ef. Demirović.

Prva generacija medresantica oslobođena je u potpunosti plaćanja školarine, uprkos tome što su veliki troškovi školovanja i boravka u internatu. Rukovodstvo medrese “Sinan beg” u institucijama Republike Turske ima važne partnere i podršku, pa i u ovom obrazovno–odgojnom projektu.

“Doprinos Republike Turske i turskog naroda oduvek je na visokom nivou. Sama ova medresa je oživljavanje turskog nasleđa koje su nam turska braća i prijatelji ostavili na ovim prostorima. Vakufe koje su nam oni ostavili, našim trudom i angažmanom te njihovom podrškom, oživljavamo”, dodao je ef. Demirović.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

U odgojno-nastavnom procesu medrese “Sinan beg” radi na desetine profesora koji su svršenici islamskih ili nekih drugih smerova fakulteta u Republici Turskoj. Mnoge devojke u toj medresi sa kojima smo razgovarali svoju budućnost i nastavak obrazovanja planiraju baš u toj zemlji.

Petnaestogodišnje medresantice Selma i Medina, nakon pet meseci provedenih u internatu Medrese, vraćaju se u svoj rodni Tutin, sandžačku opštinu od Novog Pazara udaljenu 35 kilometara.

“Zbližile smo se, postale smo kao jedna porodica. Kada je to potrebno, pomažemo jedna drugoj. Zajedno sprovodimo sve aktivnosti, organizovale smo i horsko učenje ilahija i kasida. Nije mi bilo teško da se odvojim od porodice jer sam znala da ću ovde steći novu, tako da mi je već sada žao što idem na raspust te jedva čekam da se vratim u školu”, rekla je medresantica Selma Imamović.

“Najpre sam htela upisati medresu u Sarajevu, a onda sam čula da medresa ‘Sinan beg’ upisuje žensko odeljenje i da su uslovi dosta bolji. U Medresi je dosta lepo, vaspitačice nas lepo odgajaju, a profesore gledamo kao roditelje. Učenice su kao jedna velika porodica, jedna na drugu gledamo kao na sestru”, kaže medresantica Medina Alić.

Drugo polugodište za medresantice, te ostale đake osnovnih i srednjih škola u regiji Sandžak počinje 18. februara.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.