Novi Pazar – Čeka se odluka ministra prosvete

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izbor direktora u novopazarskoj OŠ „Avdo Međedović“ ušao je u ogoljenu politizaciju.

OŠ Avdo Međedović

{module Oglas 2019 – U članku 1}

U školi koju je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) proglasilo za „ustanovu od posebnog značaja za Bošnjake“, za direktorsko mesto zainteresovane su dve velike partije, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Stranka pravde i pomirenja (SPP). Penzionisani direktor škole Ahmedin Đerlek je kadar SDA, a imenovani v. d. direktora Safet Smajović je iz SPP.

Iako lokalni parlament nije nadležan za imenovanje direktora škola, ovo pitanje našlo se, kao dopunska tačka, na dnevnom redu poslednjeg zasedanja gradske skupštine. Direktorska priča u dnevni red je ubačena na predlog odbornika Ugljaninove partije, uz podršku odbornika vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP).

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću upućen je zahtev „da imenuje direktora OŠ „Avdo Međedović“ u skladu sa zakonom i rezultatima konkursa sprovedenog u januaru“. Šef odborničke grupe „Evropski Novi Pazar“ i narodni poslanik Muamer Bačevac optužio je svoje koalicione partnere iz SDA da su ih ucenili da „prihvate i glasaju za nešto što ne podržavaju“, kako bi glasali za odluku o novom kreditnom zaduženju grada.

Odbornici SDA i SPP su se međusobno optuživali za teško stanje u školi. Odbornici SDA su optužili SPP da „uporno brani politiku Aleksandra Vučića“, a uzvraćeno je tvrdnjama da je u školi uposleno 30 članova SDA, da je bivši direktor Đerlek „u školi napravio nepotizam“ i da je ostavio dug od pet miliona dinara“. Odbornici SPP tvrde da među okupljenima koji brane ulazak u školu novom direktoru „nema ni 5 odsto roditelja, već su to aktivisti SDA dovedeni iz drugih naselja“ i da je peticiju sa zahtevom o normalizaciji nastave potpisalo 600 roditelja učenika te osnovne škole.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Istovremeno, BNV preti „nalaženjem modaliteta za istupanje iz obrazovnog sistema Srbije“, a normalizacija nastave je na čekanju. Iza zatvorenih kapija odvija se skraćena nastava od početka drugog polugođa, a od 6. marta deo zaposlenih je u štrajku. Od 80 zaposlenih 55 štrajkuje. U školi tvrde da je, u skladu sa zakonom, obezbeđen proces minimuma rada, da nastavnici koji štrajkuju drže časove po 30 minuta, a oni koji ne štrajkuju 45 minuta i da niko od njih ne izlazi iz učionica dok traje nastava. Iz Ministarstva prosvete i dalje se čeka odluka. Danas je bio poslednji dan da se reše rezultati konkursa.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker