BNV traži novčanu pomoć za zaposlene u novopazarskoj OŠ ”Avdo Međedović”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), pre nekoliko dana, pozvalo je građane, javni,privatni i civilni sektor Sandžaka da učestvuju u akciji prikupljanja novčane pomoći za novopazarsku OŠ „Avdo Međedović“.

OSAvdoMedjedovic1 e1584540615162 678x338

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Deo sredstava, kako je objašnjeno u saopštenju, bio bi usmeren za kupovinu i ugradnju opreme za grejanje, a drugi deo za jednokratnu pomoć zaposlenima, „koji štite svoje izborno pravo izraženo na konkursu za izbor direktora u skladu sa ustavom i zakonima ove zemlje“, a i radi se o školi koja je proglašena ustanovom od posebnog značaja za Bošnjake.

Od ovog poziva bošnjačkog nacionalnog saveta ogradilo se tridesetak nastavnika te škole. Oni ne pristaju da ih zastupa bilo koja stranka, a ni BNV. Ne žele „milostinju koju od građana prosi BNV. Tako omalovažavaju, ponižavaju i zloupotrebljavaju prosvetne radnike“.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Oni koji ne prihvataju saopštenje BNV, poručili su da nisu ničije vlasništvo, iako od 21. februara nisu primili platu.

Od ministra prosvete Mladena Šarčevića traže isplatu zarada, a od gradske uprave i ostalih nadležnih institucija da uklone katance sa školske  kapije „kako bi prosvetni radnici nastavili  da rade u skladu sa izrečenim merama Vlade Srbije i nadležnog ministarstva u uslovima proglašenog vanrednog stanja“.

Problemi u ovoj školi nastali su  kada je ministar prosvete, nakon završenog drugog konkursa za izbor direktora škole, imenovao vršioca dužnosti, kojem deo zaposlenih, na čelu sa penzionisanim direktorom, nije dozvolio da uđe u školu prvog dana u drugom polugođu.

Ulazak nije dozvoljen ni prosvetnim inspekcijskim službama i predstavnicima Školske uprave u Novom Pazaru.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, pre desetak dana, doneo rešenje kojim je naložilo Školskom odboru da raspiše novi konkurs za izbor direktora škole.

Inače, republička prosvetna inspektorka je konstatovala da Školski odbor nije radio po zakonu.

Od 80 zaposlenih 55 je u štrajku i oni su držali časove u trajanju od 30 minuta, a oni koji nisu u štrajku 45 minuta.

BNV je ocenilo da je vršilac dužnosti direktora nezakonito imenovan i da je ministar „povredio pravo BNV na učešće u upravljanje ustanovom u kojoj se obrazovanje izvodi na bosanskom jeziku“.

Ove kvalifikacije napisane su u pritužbi upućenoj Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, a školski odbor podneo je tužbu Upravnom sudu „zbog kršenja procedure direktora“.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex