Tradicionalna kuhinja Srbije: Pazarske mantije na vrhu liste najboljih jela
Tradicionalna kuhinja Srbije doživjela je novi poredak najboljih jela, a na iznenađenje mnogih, pazarske mantije zauzele su prvo mjesto. Popularni gastronomski sajt Taste Atlas uključio je ovaj specijalitet na čelo liste, prepoznajući autentičnost i jedinstveni način pripreme ovog jela, karakterističnog za gradsku kuhinju Novog Pazara.
Mantije su specijalitet od lisnatog tijesta s nadjevom od goveđeg mesa, poređane u pleh tako da stvaraju bogatstvo ukusa i teksture. Priprema ovih malih zalogaja zahtijeva umijeće i posvećenost jer se tijesto pažljivo oblikuje, a mantije se najčešće serviraju vruće, uz svježi jogurt. Ovaj specijalitet je već 2012. godine uvršten na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije, čime je dodatno istaknuta njegova gastronomska i kulturna vrijednost.
Na drugom mjestu je leskovački ajvar, a treće zauzima užička lepinja. Na listi Taste Atlas-a našli su se i drugi srbijanski specijaliteti poput leskovačkog roštilja, petrovačkog kulena, užičke pršute, sarme i pasulja. Među mnogim popularnim jelima posebno mjesto zauzima i čuveni Index sendvič iz Novog Sada, koji je dospio na 72. mjesto liste.
Ova nova rang lista potvrđuje bogatstvo i raznolikost srpske kuhinje, a posebno naglašava važnost pazarskih mantija kao kulinarskog blaga. Ovaj specijalitet ne samo da očarava svojim ukusom, već i doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Srbije.
Svjetsko a Sandzacko
Mantije i obaruša su tipična srpska jela nastala u manastirskim kuhinjama. Nema “sandžak”, onako kako to misle neprijatelji i mrzitelji ove države, ništa sa mantijma osim što ih danas prave i konzumiraju. To su jela koja su postojala daleko pre dolaska Turaka koji su Rašku oblast prozvali “sandžak”.
Made in Sandzak
Biće to juče, a možda ni tada. Em lažete, kao psi, em kradete i prisvajate sve ono što nije vaše.