Počela vakcinacija djece od 16 do 18 godina u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na punktu u Novom Pazaru u centru grada počela je vakcinacija djece od 16 do 18 godina, Fajzerovom vakcinom. Dosad je vakcinisano oko tridesetoro djece. Trenutno su to sporadični slučajevi, mada u Zavodu za javno zdravlje vjeruju da će i taj dio profunkcionisati.

Svi roditelji koji žele da vakcinišu svoju djecu mogu doći na jedan od punktova. Trenutno imamo jednog pedijatra na jednom punktu ali to ne znači da nećemo i na drugom angažovati pedijatra shodno potrebama. Čak mogu uzeti i mišljenje svog izabranog pedijatra koji je saglasan da to dijete može primiti vakcinu, otići do punkta i bez ikakvih problema primiti, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Među ovom grupom su i djeca koja su preležala korona virus.

Sva djeca su dobro podnijela vakcinu i čak kod njih imamo manje kontraindikacija u odnosu na odrasle osobe. Tako da nismo imali nikakvih problema u odnosu na dječiji uzrast. Doduše, to je sad sporadičan broj djece koja se vakcinišu u Novom Pazaru. Ako pratimo ostale gradove u Srbiji vidimo da je u tom dijelu postotak nešto veći i da na nacionalnom nivou nemamo nekih kontraindikacija.

Ono što brine je vakcinacija mladih od 18 godina gdje treba kako kaže, još više edukacije i uključenja svih koji mogu doprinijeti povećanju svijesti o značaju vakcinisanja.

I zato poziv i apel mladima Novog Pazara. Ovo je vaš Grad, vaša budućnost. Vi je sad gradite i sad sve zavisi od vas. Imamo dva puta, jedan kad ćemo preći u normalan način života i drugi kad će doći jedan period kad će virus mutirati i moguće dovesti nas na početnu osnovu, na početak epidemije, ističe prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Dosad su, naglašava, među mladima imali dobre sagovornike i vjeruje da će ipak donijeti ispravnu odluku i vakcinisati se u što većem broju.

(SANA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker