Otpadne vode i ljudski nemar najveći zagađivači reka u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Glavni izvori zagađenja reka u Novom Pazaru su komunalne i industrijske otpadne vode, kao i čvrsti otpad koji nastaje zbog ljudskog nemara, ocenila je biolog Monika Dudić.

Ona je rekla da izlivanjem kanalizacije u rečne tokove dolazi do povećanja različitih organskih materija koji remete ravnotežu čitavog ekosistema.

„Kanalizacija koja se iz okolnih naselja sliva u reku Rašku je glavni problem, jer dolazi do pojave patogenih mikroorganizama koji su opasni i štetni po zdravlje ljudi“, rekla je Dudić.

Navela je i da otpadne vode iz mesara i fabrika tekstila sadrže supstance koje utiču na promenu mikroflore, “čime se remeti lanac ishrane”.

Dodala je da, pored postrojenja za preradu otpadnih voda koje je neophodno gradu, postoje i drugi načini da se reši problem zagađenih reka.

„Ugradnja filtera i prečišćivača na cevima koje sprovode otpadne vode, zakonska regulacija koja podrazumeva uvođenje određenih kazni, kao i radikalno i kompletno čišćenje postojećeg zagađenja samo su neka od rešenja“, rekla je Dudić.

Smatra i da je izostanak ekološke svesti građana jedan od velikih problema i da tome tome treba posvetiti posebnu pažnju.

Izvor:Beta

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker