Kako je Arkana u Novom Pazaru od batina spasila lokalna policija

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Novom Pazaru se još uvijek pamti “pohod navijača” Prištine na ovaj grad oktobra 1993. godine, u pratnji orkestra pleh-muzike i kolone crnih Arkanovih džipova.

Tokom te 1993. godine besneo je rat u Bosni i Hercegovini. Cilj pohoda Arkana i njegovih saboraca bio je poniziti lokalno bošnjačko stanovništvo u gradu i dokazati da su Arkan i njegova vojska nezaustavljivi.

Arkana, koji je po toplom vremenu okolo šetao u rolci ispod koje je bio pancir, i njegovo obezbjeđenje u skupim odijelima, od bliskog susreta sa navijačima su ih spasili radnici novopazarskog SUP-a. Zanimljivo u pratnji Arkana bio je i Milorad Ulemek Legija.

Tog dana igrala se utakmica najvećeg rizika u historiji fudbala u Novom Pazaru. Dolazak Arkana i velike grupe navijača iz cijele zemlje koji su navodno navijali za goste probudio je kod Bošnjaka u Novom Pazaru veoma jaka osjećanja za ovu utakmicu. Cijeli grad je bio na nogama.

Na stadionu su nakon upada Arkana i njegove horde “navijača” počeli verbalni i fizički napadi na neutralne navijače koje policija nije spriječila. Kada su na tribine počeli da stižu navijači “Torcide Sandžak”  počelo je verbalno prepucavanje sa protivničim navijačima. U međuvremenu ekipa Novog Pazara postiže gol. Cio stadion je na nogama, činilo se da će pravda pobjediti i da će Arkan i njegova ekipa otići kući poraženi.

Ubrzo, međutim, dolazi do izjednačenja rezultata i tada Arkan izlazi iz VIP dijela stadiona na teren u namjeri da sa svojim tjelohraniteljima proslavi gol izjednačenja. Tada sa tribina počinju prema njima ljeteti razni predmeti. Napetost je na visokom nivou.

Utakmica je prekinuta, nastaje neviđeni haos. Policija tada upotrebljava suzavac prema “Torcidi Sandžak” i lokalnim navijačima i oni tada pokušavaju napustiti stadion. Ispred stadiona je već formirano “bojište”.

U pokušajima navijača Novog Pazara da sebi oslobode put sa stadiona dolazi do demoliranja desetak oklopnih Arkanovih džipova. Policija je blokirala grad. Ni jedno vozilo nije moglo napustiti Novi Pazar, jedino su demolirana vozila gostiju i Arkanovi džipovi uz pratnju vojske i policije napustili grad. Tako su oni koji su došli da ponize Bošnjake otišli poniženi kući.

Džipovi su se, doduše, u prilično jadnom stanju, ipak vratili za Prištinu u jednom komadu, što se nebi moglo reći i za navijače. To je valjda bio prvi i jedini Arkanov poraz na “navijačkom planu”.

Izgledao je karavan Prištevaca po povratku iz Novog Pazara kao da dolazi sa ratišta. Desetak demoliranih vozila (4 autobusa i sedam putničkih automobila), dva puta toliko povrijeđenih navijača i fudbalera – bilans je ovog fudbalskog putešestvija.

Policijskog terora u Novom Pazaru nakon utakmice nisu bila pošteđena ni djeca. Već sutradan pripadnici MUP-a su izvodili srednjoškolce iz učionica, kafića, poslastičarnica, maltretirali ih i tukli u stanici MUP-a.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker