Jahja Fehratovic: Bosanski se diše

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše: Dr. Jahja Fehratović

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

Maternji jezik je temelj svekolikog čovjekovog duhovnog i intelektulanog uzdizanja, osnov egzistencije i prvi i posljednji trag prisustva na ovom svijetu.

Suština tog jezika nije u gramatičkim i normativnim pravilima. Ona jesu važna, ali ne presudna u oblikovanju jezičkog iskaza pojedinca kojim se zrcali njegova nutrina.

Kroz jezik se prolama i karakter bića čovjeka, njegova prefinjenost i sposobnost da ovlada svojim slabostima.

Jezikom se iskazuje i moć, dominacija i interpretacija snage i odlučnosti čovjeka da ustraje u nakanama očuvanja nacionalnog samopouzdanja.

Jezik je sam čovjek, jer kroz njegovu krv vrije svaka izgovorena i prešućena riječ.
A jezik bosanski – on se diše. Njega ni ne treba posebno naglašavati, jer svaki Bošnjak kada god ugrabi zraka u sebi, napuni pluća stotinama i stotinama molekula iz kojih se njegovim tijelom raspu svi miruhi Bosne i Sandžaka, svaka draž i osjećaj, svaki uzvis i dolina da iz njegovih usta sam bosanki jezik progovara.

Ili, ušuti. Spram prilike i mogućnosti. Ali, čak i kada šuti, Bošnjak govori svojim maternjim jezikom, nekada i više nego kada riječi sriče.

I tako je sve dok diše.

Zato Bošnjaci, dišimo punim plućima, jer kroz nas diše i naš materni bosanski jezik, i disat će sve dok bude Bosne, Sandžaka i Bošnjaka.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
5 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
7 mjeseci ranije

Ferhatovicu, otidi u Sarajevo i kazi da ti je kao pazarcu maternji jezik bosanski, pa ces imati sta da cujes. I samom Bakiru je draze reci za nas Sandzaklije nego Bosnjaci.

NekoIzMase
NekoIzMase
Odgovor za  sara
7 mjeseci ranije

Znamo da bi vi radije sve u Beogradu (kao i reisa), ne moraš nam pričat. A neka vam i Bakira, i njega vratite u Beograd odakle mu je porijeklo.

Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
7 mjeseci ranije

Neka svako naziva svoj jezik kako hoce ali, zamislite da je ovako “nadahnuto” o srpskom jeziku govorio bilo ko od Srba, nezavisno da li od Srba iz Srbije ili od Srba u BiH ili Crnoj Gori?! Odmah bi bio okarakterisan kao “cetnik” i “velikosrpski sovinista”. Savet za ovakve “demokrate”? Kada govorite odnosno “disete” bosnjackim jezikom, dozvolite i drugima da “disu” svojim jezicima i nemojte da to “disanje” shvatate kao mrznju.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Oho, setio se neko iz SPP i bosanskog jezika, valjda u susret izborima, samo ne znam dali će im zameriti radikali (naprednjaci).

NekoIzMase
NekoIzMase
Odgovor za  Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

A ko ga se to sJeti ako ga se ne sJete oni? Vi koji bi najradije albanski pričali?

5
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker