Auuuu, al’ su se modernizovali: Kako do izabranog lekara u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše : Erbisa Šabotić Zećirović

Skoro sam pa sigurna da na ovu temu u Srbiji može da se napiše roman, ali hajde da krenemo sa tekstom. Hvala Bogu zdrava sam i osim ginekologa zbog porođaja nisam često morala da idemo kod lekara.

Letos sam usled nekog jakog virusa morala u covid ambulantu i otkrila da već 16 godina imam odabranog ginekologa, 10 godina lekara opšte prakse i 10 godina stomatologa (kog nikad nisam videla). Pošto sam prešla 40. rešila sam da odem redom kod svih mojih odabranih lekara i uradim preventivne preglede.

Moram priznati da je bilo jako zanimljivo pa sam želela svoje iskustvo da podelim sa vama. Doktorka ginekolog je odradila pregled i briseve i rekla mi da ne može istovremeno PAPA test.

Došla sam u drugom terminu donela rezultate briseva i tražila ostale preventivne preglede, doktorka mi je rekla da treba ultrazvuk dojke, ali se to zakazuje prvog u mesecu pa moram doći tada, ali ko je druga smena da ne dolazim uopšte jer nema termina, a i to u dojkama se stalno menja tako da po njenom mišljenju ne trebam to ni da radim. Papa test nije htela da mi odradi a u kartonu ima dokumentovano da pet godina nije urađen PAPA test od poslednje trudnoće (napominjem da mi je tetka umrla od tumora na grliću materice).

Iskreno ne znam zbog čega apelujete u medijima toliko za kontrolnim pregledima ako to nije potrebno. Najbolje sam prošla kod lekara opšte prakse, ovim putem joj se zahvaljujem, i pored gužve koja je kod njih najveća, doktorka je saslušala šta imam da kažem, dala mi da odradim rezultate i stavila me na čekanje za pregled kod endokrinologa (na koji se u Novom Pazaru baš dugo čeka).

Najzanimljivije je bilo kod stomatologa. Prvo sam ušla u jednu ordinaciju da ga potražim. U ordinaciji su stomatolog i sestra sedeli zavaljeni i pušili, od dima se nije dobro videlo u prostoriji.

Rekla sam da tražim lekara sa inicijalima HN. Vidno su se obradovali što me lako mogu skinuti s vrata i objasnili mi gde da ga nađem. Kad sam našla svog odabranog stomatologa i rekla da imam zakazano putem aplikacije izašao je i objasnio mi da nikako više ne zakazujem putem aplikacije, njima računari ne rade, moram da dođem pa da mi on lično zakaže, da sačekam, biću primljena.

Sestra je izašla u susednu ordinaciju da proveri na drugom računaru jesam li baš zakazala, i kad se uverila pomislila sam da ću konačno ostvariti svoje pravo.

U hodniku se požalila načelnici – „evo i ova zakazala putem aplikacije“ – na šta je načelnica arogantno prokomentarisala: „Auuu što su se modernizovali“.

Kad sam konačno došla na red pitali su me „Kolika je beba?“.

– Kakva beba nemam bebu.

-E gospođo mi samo radimo sa trudnicama i porodiljama pošto niste ni jedno ni drugo ne možemo ni da vas pregledamo.

Kad sam se pobunila i rekla da je on moj odabrani stomatolog, rekla je da se žalim načelnici.

Pošto sam već videla načelnicu znala sam kako ću da prođem, ali nisam htela da odustanem.

Gospođa je rekla da oni samo rade sa decom, trudnicama i porodiljama. Kad sam pitala gde da ide obični narod kaže – „idite za pare“. Pošto sam bila uporna i tražila da me pregleda moj odabrani stomatolog – rekla je – žali se ministru.

Moj odabrani lekar ima svoju privatnu ordinaciju gde zarađuje dobre pare, al nije ni čudo kad direktor bolnice ima svoju polikliniku. Možda imaju instrukcije da izbace sve pacijente iz bolnice.

Ovim putem javno tražim da neko stane ovoj bahatosti u kraj! Ima li neko u ovoj državi da zaštiti prava pacijenata?

Lekari koji rade privatni posao i žure tamo neka izađu iz bolnice i neka se prime mladi ljudi sa zavoda koji sve češće odlaze u inostranstvo.

Da nije sve crno moram pohvaliti naše pedijatre koji su uvek ljubazni prema nama i našoj deci. Koji uvek izađu u susret i brinu o zdravlju naše dece.

Sa dečjim stomatolozima nije isto. U školi u kojoj ima 800 dece, stomatolog radi od 9 do 11h. Često se dešava da su neprijatni i neljubazni i preteško je nagovoriti dete da ode na sledeći pregled.

Autorka je dipl.inženjer informatike

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Sandzaklive.rs.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex