Aladin Paučinac oslobođen odgovornosti za organizovanje protesta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prekršajni sud u Novom Pazaru oslobodio je aktivistu Aladina Paučinca odgovornosti za organizovanje neprijavljenih protesta u ovom gradu sredinom decembra prošle godine, potvrdio je on radiju Sto plus.

Protiv Paučinca, osnivača Inicijative slobodnih građana (ISG), policija je podnela prekršajnu prijavu zbog sumnje da je organizovao i preko društvenih mreža pozivao građane na protest 18. decembra 2021. godine ispred zgrade Gradske uprave, koji nije bio prijavljen.

Sudija pojedinac Prekršajnog suda Paučinca je oslobodio odgovornosti uz obrazloženje da “delo za koje se tereti po propisu nije prekršaj”. Da je proglašen krivim, Paučinac bi morao da plati od 100.000 do 150.000 dinara.

U izjavi za Sto plus, Paučinac je rekao da je ovo samo prva bitka koju je dobio i da su protiv njega podnete još dve prijave zbog, kako je rekao, navodnog organizovanja neprijavljenih protesta.

“Ja sam u ratu za sopstvenu slobodu i slobodu ovog naroda i u toj borbi ne posustajem. Režim je bio preplašen protestima na kojima sam učestvovao, ma koliko oni bili mali. Hteli su da me provuku kroz pravosudni sistem, da me kazne i da služim kao primer ostalima, ali nisu uspeli jer je sudija u ovom slučaju sudio ‘ni po babu, ni po stričevima’. Na tome sam zahvalan”, poručio je Paučinac.

U Novom Pazaru su krajem prošle godine organizovane tri blokade kružnog toka ispred zgrade lokalne samouprave kojim su se građani pridružili seriji ekoloških protesta širom Srbije, ali i tražili “pravdu za Fahrudina Skarepa, Ernada Bakana i Fahrudina Mavrića”.

Protiv Paučinca je u toku i pet postupaka u kojima ga je vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović tužio zbog narušavanja časti i ugleda.

“Sve je krenulo sa tim Mahmutovićevim SLAPP tužbama, ali se nadam da će i one doživeti istu sudbinu kao i ovaj prekršajni postupak. Nastaviću sa svojim građanskim aktivizmom i ćeraćemo se još, iako konstantno trpim pritiske. Nedavno je na zakupodavca, od kojeg iznajmljujem prostor za prodavnicu, vršen pritisak da mi ne produži ili raskine ugovor o zakupu”, dodao je on.

Paučinac je tokom 2020. godine predvodio proteste protiv rukovodstva Opšte bolnice u Novom Pazaru tražeći njihovu odgovornost za loše stanje zdravstvenog sistema u ovom gradu i veliki broj preminulih od posledica izazvanih korona virusom, a kasnije je nastavio i sa drugim oblicima građanskog aktivizma.

(Radio stoplus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex