JEDAN NOVČIĆ MENJA ISTORIJU NOVOPAZARSKE TVRĐAVE: Evo kada je zapravo nastala

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prilikom čišćenja zidina novootkrivene kule na srednjovekovnom osmanskom utvrđenju u Novom Pazaru pronađen je novčić s početka 17. veka. Time su se promenile dosadašnje pretpostavke o starosti tog kompleksa.

1983043 70577343 2418368441768354 3321736550064062464 n ls

{module Oglas 2019 – U članku 1}

U severnom delu bedema pored ostataka kule džephane, koja se nalazila na nekim fotografijama Novog Pazara sa početka prošlog veka, otkriveni su, kako arheolozi predpostavljaju ostaci prve tvrđave palisadnog tipa iz doba Isa Bega Isakovića, osnivača Novog Pazara.

– Otkrili smo granicu one prve drvene tvrđave novopazarske i stepene širenja te tvrđave kako spolja, što predstavlja zidine koje se i danas vide, tako i u unutrašnjem delu, a to je kula džephana i barutana gde se čuvao barut. Otkrili smo i plafon zindana koji postoji dole. Za njega se znalo da postoji i ostaje nam da završimo, kaže Fuad Baćićanin, direktor Muzeja Ras u Novom Pazaru.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Zaštitna iskopavanja počela su 3. septembra s ciljem revitalizacije kule, u narodu poznatije kao džephane.

– U onim trenucima kada je Novi Pazar bio jako značajan trgovački grad i u svom punom vrhuncu, u takvim trenucima vi imate izgradnju ovako velikih objekata kao što je bila ova kula koja je kontrolisala ovaj grad, navodi Mustafa Altić, stručni arheolog za osmanski period.

– Prilikom čišćenja zidova kule otkrili smo jedan novčić u strukturi zida, mađarskog Vladara Matijasa Drugog, kovan je, iz 1618. godine. U jednoj prostoriji srećnim okolnostima pronašli smo 133 đuleta, jedan novčić koji je bio svesno spušten na jednom od đuladi datuma je 1876. godine iz vremena sultana Abdul Hamida Drugog. Kao da je neko od vojnika želeo da nam upravo kaže vreme u kom su ta đulad bila pohranjena na tom mestu, kaže Vladan Vidosavljević, arheolog Muzeja Ras u Novom Pazaru.

Tvrđava je, kao spomenik kulture od velikog značaja, pod zaštitom države.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.