Novi Pazar gradi industrijsku zonu – Blizu Đurđevih Stupova i Petrove crkve u planu moderni privredni kompleksi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar pokrenuo je plan izgradnje industrijske zone u tom gradu, Izmenama i dopunama plana generalne regulacije koji obuhvata naselja u zoni zaštite Đurđevih stupova i Petrove crkve.

industrijska zona 070417 tw630 1

Foto:Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Prema planu koji je izradilo JP Zavod za urbanizam grada Novog Pazara i koji se nalazi na javnom uvidu do 25. marta 2020, u severnom delu Novog Pazara, na ulaznom pravcu u grad, predviđena je gradnja industrijsko-poslovno proizvodne zone, kao i saobraćajne i komunalne infrastrukture.
 
Plan obuhvata i naselja Semenjača, Stražište, Deževski put, Postenje, Petrovića Lug i zaštićeno područje Gradine.
 
Trenutno, kako je navedeno u dokumentaciji, na predmetnom području nalaze se objekti i mehanizacija preduzeća Novi Pazar – put doo, a osim objekata komunalne infrastrukturne mreže, nema drugih javnih sadržaja.
{module Oglas 2019 – U članku 1}
 
Prostor industrijske zone je prema planu namenjen privrednim delatnostima iz oblasti poljoprivrede, tekstilne industrije, metalopriređivanja, drvoprerade, hemijske industrije, mašinogradnje, elektro-industrije, a predviđeni su i neproizvodni objekti – objekti trgovine na veliko, sajamski prostori, tržno-poslovni centri, magacino, skladišta, stovarišta, garaže za autobuse i teretnavozila, logistički centri i tehnološki parkovi (poslovni inkubatori), istraživačko-razvojne institucije za vezu privrede i naučnih ustanova, mali proizvodni pogoni, distributivni centri, informatičko-tehnološka i slično.
Prema planu, gradiće se i priključne i interne saobraćajnice, čiji će prikaz biti precizno definisan prilikom izrade projektne dokumentacije.
{module Oglas 2019 – U članku 0}
industrijska zona novi pazar 100320 tw630
S obzirom da je u pitanju industrijsko–poslovna zona, gradsku vodovodnu mrežu treba predvideti isključivo za sanitarno snabdevanje vodom budućih potrošača, dok je za hidrantsku i tehnološku vodu predviđeno korišćenje alternativnih načina snabdevanja vodom. Sa daljim razvojem industrijske zone u Novom Pazaru, primarna i distributivna mreža će se izgraditi u svimpostojećim i planiranim ulicama, do krajnjih korisnika.
 
U planu je i izgradnja fekalnog kolektora od Carske cuprije do Postrojenja za prečiščavanje otpadnih voda, a napomenuto je i da u budućoj industrijskoj zoni ne postoji izgrađena cevna atmosferska kanalizacija, a recipijent za cevljene sisteme će biti postojeća reka (Raška).
Predviđena je i gradnja celokupne elektroenergetske mreže i trafostanica, kao i rekonstrukcijа postojećih dаlekovodа.
Planski cieljevi u oblasti telekomunikacionog sistema su da se (najmanje) udvostruči postojeći broj telefona , obezbede telefoni za sve privredne subjekte, ustanove, domaćinstva i druge korisnike, i zamenit dotrajala oprema i modernizuje mreža.
Najzad, predviđa se gasifikacija šireg područja, uključujući i predmetnu industrijsku zonu, i korišćenje gasa kao “čistog” energenta u ložištima, uz mogućnost korišćenje i alternativne energije.
Izvor:Ekapija
 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.