Talibani zaigrali buzkashi, nacionalni sport u kojem koriste kozu umjesto lopte

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nacionalni sport Afganistana, buzkashi, uprkos povratku talibana na vlast nastavio se igrati, iako su ga zabranili tokom svoje prethodne diktature.

To je tradicionalni konjički sport u srednjoj Aziji, posebno u Kirgistanu. Naziv bukvalno znači “uhvati kozu”, a cilj je staviti trup koze ili teleta u prostor koji je predviđen kao cilj.

Dakle, šta je u nogometu lopta, to je u buzkashiju bezglavi leš koze. Ubijenoj kozi odrezana je glava, kao što su joj odrezane i noge ispod koljena, izvađena utroba, te je 24 sata prije susreta ostavljena u ledenoj vodi, kako bi lešina lakše pretrpjela vuču, trganje, preotimanje i sve ono što joj slijedi u sutrašnjoj utakmici.

Takva koza prije početka susreta je postavljena u središtu kruga i okružena je igračima, odnosno konjanicima podijeljenima u dvije ekipe koje se nadmeću na terenu dugom između 100 i 400 metara.

Cilj igre, koja se igra uglavnom zimi i početkom proljeća, je domoći se koze (odnosno sad već samo njenog krzna) i donijeti ga u područje koje je predviđeno za postizanje “gola”, što je jako težak zadatak. U trenutku kada se neki igrač “dočepa lopte”, on kreće u galop, dok njegove timske kolege nastoje blokirati protivničke igrače da krenu u potjeru za njim.

Pisanih pravila nema – dopušteno je udarati jahača ili njegovog konja bičem, gurati i vući jedni druge. I ne samo da su se talibanski borci okupili u gomili kako bi gledali turnir, nego su i zaigrali, uključujući njihovog lokalnog komandanta.

Samo su talibani tokom historije uspjeli zaustaviti buzkashi u Afganistanu, koji je bio zabranjen pod njihovim režimom od 1996. do 2001. godine kao i većina igara i sportova, jer je smatran nemoralnim prema strogom tumačenju šerijatskog zakona režima Mullaha Omara.

Zbog toga je postojao strah da će drevna igra ponovno biti zabranjena nakon što su talibani ponovo preuzeli vlast u augustu ove godine, ali to se nije desilo.

Na tribinama se okupilo oko 3.000 gledatelja koji su pratili susret, a u pitanju su samo bili muškarci i djeca, dok ženama nije bilo dozvoljeno prisustvo.

Dakle, ima onih koji završe na zemlji, riskirajući da ih konji pregaze, ali ne igra se za bodove, već za čast. Nagrade za pobjedničku momčad su uglavnom novci, ali često i odjeća, pogotovo turbani.

Sport je to koji se shvata jako ozbiljno i u kojem pobjeda donosi čast i slavu, a poraz sramotu i tugu. To nije samo sport već način života u kojem su ekipni duh i razumijevanje od esencijalne važnosti za uspjeh.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex