Kina klonirala tri “super krave” koje daju velike količine mlijeka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tri “super krave” koje mogu proizvesti velike količine mlijeka klonirane su u Kini, piše kineski Global Times.

Nove životinje će smanjiti ovisnost Kine o uvoznim vrstama, a potiču od visoko produktivnih mliječnih krava vrste Holstein Friesian, koje potiču iz Nizozemske i godišnje mogu proizvesti 18 tona mlijeka, odnosno 100 tona mlijeka tokom svog života.

Prvo tele je rođeno 30. decembra, a zbog njegove veličine i težine od 56,7 kilograma, bilo je potrebno obaviti carski rez. Kako bi dobili tri teleta, naučnici su orali klonirati 120 embrija iz ćelija uha visoko produktivnih krava. Ovi embriji su potom implantirani u surogat krave, a tri su se pokazale uspješnim.

Vodeći naučnik Jin Yaping je rekao da sada ima ambiciozne planove za novu tehnologiju.

“Planiramo u narednih dvije do tri godine kreirati stado s više od 1.000 super krava, a to će biti čvrst temelj za rješenje problema kineske ovisnosti o uvoznim mliječnim kravama, kao i rješenje problema zastoja u lancu dobavljača”, izjavio je Yaping.

Procjenjuje se da samo pet od 10.000 mliječnih krava u Kini može proizvesti 100 tona mlijeka tokom njihovog života, no te životinje se obično ne identificiraju do kraja njihovog životnog vijeka tako da je teško razmnožavati, a to rezultira gubitkom njihovih gena.

Kina trenutno uvozi oko 70 posto mliječnih krava.

Prošle godine su istraživači s Univerziteta Nankai u Kini razvili potpuno automatiziranu metodu za stvaranje kloniranih svinja. Klonirana zdrava prasad su rođena putem surogat majke bez ikakve ljudske intervencije.

U septembru 2022. godine je kompanija Sinogene Biotechnology Co iz Pekinga uspjela klonirati arktičkog vuka, a to je važan korak u očuvanju rijetkih i ugroženih vrsta. Riječ je o istoj metodi korištenoj za kloniranje ovce Dolly 1996. godine.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex