BiH: Pogledajte fotografije drvene džamije stare 287 godina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Da li ste znali da u Priluku kod Živinica postoji drvena džamija koja je stara čak 287 godina? Nalazi se u prirodi i predivna je.

U historijskim dokumentima navedeno je da je izgradio kapetan tuzlanske kapetanije Derviš hadži Hasan-beg zajedno sa svojim saradnikom Mustafom. Sve do 1998. godine u ovoj džamiji se obavljalo pet dnevnih namaza. Mještani su 1999. sagradili drugu džamiju.

Međutim, u staroj i dalje mnogi vjernici prije džume-namaza klanjaju nafile, odnosno dobrovoljne namaze. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Zbog zastarjelosti je morala biti rekonstruisana, ali je njen izgled ipak ostao isti.

Vanjske dimenzije džamije iznose oko 7,05 x 12,27 metara. Ulazni prostor – trijem (dimenzija oko 3,20 x 6,85 metara) izgrađen sa sjeverozapadne strane objekta i centralni molitveni prostor (vanjskih dimenzija oko 6,80 x 8,50 metara) čine jednu građevinsku cjelinu povezanu strmim četverovodnim krovom, piše baština.ba. Drvena džamija karakteristična je i po prelijepim motivima na mihrabu i minberu i ulaznom portalu.

U kompleksu harema nalazi se i 145 stabala hrasta, koji pripada rodu quercus. Ova stabla predstavljaju jedan od rijetkih preostalih rezervata, koji je ostao sačuvan od bogatog šumskog kompleksa hrastove šume kakav je nekada postojao u dolini rijeke Spreče.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.