Kon: Vakcina neće biti obavezna za sve, za starije hronične bolesnike bez dileme

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Epidemiolog dr. Predrag Kon je, upitan na konferenciji za novinare o tome da li će, kad bude pronađena, vakcina za koronavirus biti obavezna za sve, rekao da je to sve dosta daleko od nas, ali da će se na osnovu podataka dostupnih iz ove epidemije odabrati ko treba da se vakciniše – da su to oni najugroženiji, i da za starije hronične bolesnike “nema dileme”.

vakcine vakcinacija medicina 8

{module Oglas 1 – 2020}

“Sasvim sigurno neće biti obavezna za sve, jer je to malo verovatno s obzirom na podatke koje imamo. Prvo, procena će se vršiti na osnovu situacije koja bude bila, kada vakcina bude dostupna – na osnovu procene imuniteta i na osnovu istraživanja koje bude izvedeno i niza drugih okolnosti”, naveo je epidemiolog.

Za najosjetljivije grupe, kaže, “nema dileme”.

“Svakako će to ići prema onima koji su najosetljiviji, stariji hronični bolesnici, tu nema nikakve dileme. Za ostale će to zavisiti od njihovih planiranih putovanja, i najverovatnije će tu biti nekih obaveza, ne na našem nivou, već međunarodnih obaveza, a ono što ćemo mi kao zemlja imati pravo da tražimo je da oni koji dolaze budu vakcinisani ili da imaju odgovarajuće testove”, rekao je.

{module Oglas 0 – 2020}

Kon navodi da su sve to mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru međunarodnog zdravstvenog  pravilnika.

“A odabraćemo ko treba da se vakciniše na osnovu podataka iz ove epidemije, gde se jasno vidi ko su oni koji su najugroženiji. Ali, o tome potom, sve je to dosta daleko, kaže epidemilog, koji navodi da će vakcina biti dostupna verovatno za godinu dana, nekima i pre, “ali vrlo malo verovatno nama, možda – eventualno pri kraju ove godine”, rekao je Kon i podvukao da se obično vakcinacija preporučuje i onima koji su u okolini onih koji su najugroženiji.

Na društvenim mrežama tokom noći raširile su se uvrede i prijetnje epidemiologu Konu, baš zbog stava o vakcinaciji.

“To traje decenijama, nije ništa novo, to je nešto što je sastavni deo posla i ništa ne bih komentarisao”, rekao je na to na današnjoj konferenciji Kon.

Izvor: N1

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.