Zgrušavanje krvi izazvano AstraZenecinom vakcinom: Koji su simptomi?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Krvni ugrušci predstavljaju rijetku nuspojavu AstraZenecine vakcine, koji se najčešće manifestuju kod osoba mlađih od 60 godina. Iako ova pojava nije toliko česta, treba obratiti pažnju na simptome koji mogu na vrijeme ukazati na moguće zdravstvene probleme.

U Velikoj Britaniji je preporučeno da se osobama mlađim od 30 godina ponudit alternativa Oxfordovoj/AstraZenecinoj vakcini, jer se pojavljuju dokazi o povezanosti vakcinacije i “izuzetno rijetke pojave” krvnih ugrušaka koji su otkriveni kod nekih primalaca.

Analiza Evropske agencije za lijekove također je donijela zaključak da bi ugrušci trebalo da budu navedeni kao vrlo rijetki neželjeni efekti AstraZenecine vakcine.

Stanje koje izaziva naziva se cerebralna venska sinusna tromboza (CVST), kada se pokrenu krvni ugrušci u venama, ponekad to završi smrću. U zabrinjavajućim slučajevima, koji su zastupljeniji kod žena mlađih od 60 godina, to se kombinira s trombocitopenijom, gdje pacijent također ima abnormalno nizak nivo trombocita.

Dr. June Raine, šefica britanske Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), rekla je da njeni sistemi za nadzor otkrivaju potencijalne nuspojave AstraZenecine vakcine protiv Covida-19 kod izuzetno malog broja ljudi.

“Dokazi se učvršćuju i naša je recenzija zaključila da je, iako je to velika mogućnost, potrebno više rada na utvrđivanju da je vakcina izazvala ove nuspojave”, kazala je Raine.

Doktorica Raine rekla je da bi se svako ko ima simptome četiri dana nakon vakcinacije trebao javiti svom ljekaru.

Simptomi koje je navela uključuju pojavu jake ili trajne glavobolje ili zamagljenog vida, otežano disanje, bol u prsima, oticanje nogu, trajne bolove u trbuhu, neobične modrice ili tačkaste tragove na koži.

Britanska Regulatorna agencija objavila je da je do sada ustanovljeno 79 slučajeva tromboze povezanih s niskim brojem ćelija trombocita u krvi. Ova stanja su se pojavila nakon primanja prve doze vakcine.

Devetnaest ljudi umrlo je od poremećaja zgrušavanja, od kojih su tri osobe mlađe od 30 godina, dodali su iz agencije. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker