Wuhan / Misteriozna “žena šišmiš” konačno progovorila o porijeklu koronavirusa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Shi Zhengli, virologinja iz laboratorije u Wuhanu, odgovorila je novinarima The New York Timesa koji su je pitali da li je virus koji je izazvao pandemiju pobjegao iz njihove laboratorije te da li imaju dokaze o tome da se to nije dogodilo?

Doktorica Shi je vrlo ugledna u Narodnoj Republici Kini, ali tamo je dovoljna sitnica u tako osjetljivim temama kao što je pitanje porijekla virusa da se izgubi zaštitnička ruka Partije.

Tezu da je virus pobjegao iz laboratorije u kineskom gradu Wuhanu, gdje je počela pandemija koja je odnijela stotine hiljada života i zaustavila svijet, nedavno je rasplamsao The Wall Street Journal (WSJ), koji je objavio dva teksta s nizom detalja koji donose dokaze o tome da je koronavirus pobjegao virolozima.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je obavještajnim službama da dodatno istraže odakle je virus stigao, a sličnu poruku poslali su i lideri grupe G7 s nedavnog summita, piše Jutarnji.hr.

Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji su početkom godine došli istražiti izbijanje pandemije u Wuhanu, naišli su na niz ograničenja u radu što je pojačalo sumnje da tamošnje vlasti nešto skrivaju.

NYT donosi interesantan zaključak da se o laboratorijskom porijeklu virusa počelo otvorenije govoriti kad je s vlasti sišao Donald Trump koji je stalno govorio o “kineskom virusu”. Dr. Shi je u razgovoru za NYT rekla da su bilo kakve sumnje u bijeg virusa iz laboratorija bez ikakve osnove. Na pitanje da li je laboratorij bio u posjedu bilo kakvog izvora za koronavirus, dr. Shi dramatično izjavljuje: “Ne”.

Ugledna virologinja je rođena 1964. godine u okrugu Xixia, u pokrajini Henan. Školovala se na Univerzitetu u Wuhan, a doktorat je stekla 2000. godine na Univerzitetu Montpellier u Francuskoj. Nakon toga se vraća u Wuhan i od 2004. godine se, nakon što je u Kini izbila prva zaraza virusom Sars, počela baviti šišmišima.

Naučni proboj je ostvarila kad je 2011. godine u napuštenom rudniku u jugozapadnoj Kini pronašla šišmiše koji su nosili koronavirus sličan virusu koji je izazvao Sars.

Pravo lice moderne kineske nauke i napretka, koje Američka akademija mikrobiologije prima, s još 108 naučnika, u članstvo zbog istraživačkog doprinosa disciplini. Globalnu slavu stječe izbijanjem pandemije kad je Scientific American naziva “bat woman”, odnosno ženom šišmiš, u pozitivnom smislu navodeći njena istraživanja.

Tada je objavila nekoliko članaka u naučnim časopisima koji su bili temelj istraživanja brojnim naučnim skupinama.

“Moja laboratorija nikad nije sprovodila niti sarađivala u sprovođenju eksperimenata koji pojačavaju virulenciju virusa”, kazala je dr. Shi.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker