Sezona je mandarina – Evo zašto ih treba jesti svakodnevno
S obzirom na to da su značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim duže vrijeme i smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane
Mandarine su svojim slatko-kisjelim ukusom ukusan dodatak našoj ishrani, ali mnogi ne znaju da ovaj prirodni slatkiš ima brojne dobrobiti za zdravlje. Istraživanja pokazuju da mandarine nose brojne benefite za naše zdravlje, tjelesnu formu i izgled. Jedna mandarina obezbjeđuje otprilike trećinu dnevne potrebe za vitaminom C, a sadrži i materije koje imaju protivupalna i antioksidativna svojstva.
Bogate antioksidansima
Mandarine su bogate biljnim spojevima koji jačaju zdravlje, poput flavonoida. Oni su antioksidansi koja pomažu u odbrani vašeg tijela od neravnoteže slobodnih radikala, što bi inače moglo dovesti do oksidacije. Oksidacija može da podstakne starenje i nastanak bolesti.
Ojačavaju imunološki sistem
S obzirom na visok sadržaj vitamina C, mandarine mogu ojačati vaš imunološki sistem. Vitamin C je antioksidans koji pojačava funkciju imunoloških ćelija. Takođe poboljšava integritet kože i tkiva. Uz to, povećana doza vitamina C može skratiti vrijeme zarastanja rana u određenim situacijama, piše Gloria.hr. Jačaju zdravlje crijeva
Agrumi, uključujući mandarine, posebno su bogati vlaknima, ona u probavnom traktu stvaraju gel i uvlače vodu u crijeva kako bi omekšali stolicu, potencijalno olakšavajući rad crijeva. Unos vlakana je povezan sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, a mogu biti dobri i za mršavljenje. Dobre su za jetru
Istraživanja su otkrila da mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi (biljni pigmenti) prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracija vitamina A, dokazano smanjuju rizik od raka jetre. Sok od mandarine koji se daje pacijentima s hepatitisom C sprečava razvoj raka jetre zbog visokog sadržaja beta kriptoksantina (prirodni karotenoidni pigment).
Pomažu pri mršavljenju
S obzirom na to da su značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim duže vrijeme i smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršavljenju. Ljekari su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju insulina jer se šećer iz ovog voća pretvara u energiju. Smanjuju rizik od bubrežnog kamenca
Veliko istraživanje povezalo je ishranu bogatu agrumima sa smanjenim rizikom od bubrežnih kamenaca, kristalizovanih minerala koje tijelo izlučuje urinom. Nizak nivo citrata u urinu može prouzrokovati stvaranje određenih vrsta bubrežnih kamenaca. Srećom, redovna konzumacija agruma, kao što su mandarine može povećati nivo citrata. Ipak, ova tvrdnja zahtijeva daljnja istraživanja prije nego što se donesu čvrsti zaključci.