Podijeljena mišljenja: Da li je moguće kombinovati vakcine različitih proizvođača

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon izvještaja o mogućoj vezi između stvaranja krvnih ugrušaka i AstraZenece, brojni svjetski zdravstveni stručnjaci govorili su o tome da li je moguće primijeniti dvije različite vakcine na jednoj osobi.

Iako ni Evropska agencija za lijekove, kao ni Britanska regulatorna agencija za lijekove nisu u potpunosti preporučili uvođenje dobnih ograničenja u korištenju AstraZenece, države Evropske unije i nacionalni regulatori ipak su nametnuli određena ograničenja.

S obzirom da su ograničenjima obuhvaćeni i mlađi stanovnici, mnogi od njih postavili su pitanje da li nakon prve doze AstraZenece mogu primiti drugu dozu vakcine nekog drugog proizvođača.

Iako se brojni svjetski stručnjaci slažu kako je ovo u principu moguće, klinička ispitivanja kada je riječ o korištenju različitih vakcina i dalje su u toku.

Komitet Velike Britanije za vakcinaciju i imunizaciju mišljenja je kako se osobama koje su primile prvu dozu AstraZenece bez obzira na ograničenja mora ponuditi druga doza istog proizvođača.

“Svima koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneca treba i dalje biti ponuđena druga doza iste vakcine bez obzira na dobnu skupinu. Druga doza bit će važna zbog dugotrajnije zaštite od koronavirusa”, ističu iz Komiteta, prenosi CNBC.

Suprotno mišljenju britanskih stručnjaka, francuski zdravstveni sistem preporučuje da ljudi mlađi od 55 godina koji su prmili prvu dozu AstraZenece, trebaju dobiti Pfizer ili Modernu kao drugu dozu vakcine. U ovom slučaju, savjetuje se razmak od 12 sedmica između prve i druge doze vakcina.

Sličnog mišljenja su i regulatori u Njemačkoj koji su također naglasili kako osobe mlađe od 60 godina ukoliko su primile kao prvu dozu vakcinu AstraZenece, u slučaju druge doze moraju primiti vakcinu drugog proizvođača.

“Smjernice su smjernice. Međutim, kao imunolog, ne vidim argument koji bi potvrdio da je loša praksa miješati vakcine. To bi i dalje stvorilo imunitet. S tim nema problema”, rekao je Danny Altmann, profesor imunologije u Londonu tokom intervjua za CNBC.

S druge strane, Franz-Werner Haas, izvršni direktor proizvođača vakcina CureVac naglasio je kako postoje podaci da se vakcine mogu miješati.

“Postoje podaci sa kliničkih ispitivanja da se vakcine mogu miješati. U tom pogledu, mislim da možemo biti optimistični”, rekao je Haas.

Do sada, u svijetu je pokrenuto nekoliko kliničkih ispitivanja koja bi trebala dati odgovore o tome da li je moguće miješati vakcine različitih proizvođača.

AstraZeneca je do sada pokrenula dva istraživanja u ovom smjeru. Prvo istraživanje ogleda se u ispitivanjima o mogućnostima miješanja AstraZenece sa Pfizerovom vakcinom, a rezultati ovog ispitivanja trebali biti poznati tokom ljeta.

S druge strane, u toku su ispitivanja i o mogućem kombinovanju vakcina AstraZeneca i ruske Sputnik V vakcine.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker