Omiljeno POVRĆE Sandžalija je najjeftinija opcija za RAD SRCA I OBNOVU JETRE, a uspešno spušta i holesterol

Kupus je često zanemaren uprkos impresivnom nutritivnom sadržaju, obilju vitamina C, vitamina K i vlakana. Uz to, poboljšava probavu i zdravlje srca, a tu nije kraj njegovim dobrobitima za zdravlje.
Kupus je zahvalna namirnica, a postoji mnogo načina da ga podignete na još viši nivo i učinite zanimljivijim. Naime, kuvarica Meliz Berg ima jednostavnu metodu koja garantuje da kupus na vašem tanjiru ima raskošan ukus.
Tehnika o kojoj je reč funkcioniše sa svakom vrstom kupusa, osim crvenog, a naročito je prikladna kad želite da iskoristite ostatke.
– Prvo ga propržite na malo maslinovog ulja, i to sitno naseckano, sve dok ne potamni. Zatim dodajte 500 ml pilećeg ili bujona od povrća, punu kašičicu sušene mente i prstohvat crnog bibera i kuvajte na najjačoj vatri dok se tečnost ne smanji. Možete da dodate i mali komad maslaca za još raskošniji ukus, iako to nije neophodno – kaže Meliz.
Superhrana
Kupus, kao i ostalo povrće iz porodice kupusnjača, obiluje vitaminima i mineralima za kojim vaše telo čezne, a istovremeno ima nizak udeo kalorija.
S obzirom na njegov nutritivni profil, kupus se svakako može smatrati superhranom, ali često je zapostavljen u korist nekih drugih trendi zdravih namirnica.
U narodnoj medicini se koristi za regeneraciju jetre, lečenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, blagotvorno deluje na funkcionisanje srca i krvotoka, snižava povišeni holesterol, prenosi Živim.hr.