Omiljena namirnica Jelene Đoković JEDE SE VEĆ STOTINAMA GODINA – Prepuna je proteina i minerala, dijetalna i JEFTINA!
Jelena Đoković je pobornik veganske ishrane, a više puta je o tome govorila na svom Instagram profilu, te delila recepte i ideje za pripremanje zdravih, a ukusnih specijaliteta. Između ostalog supruga najboljeg tenisera na svetu otkrila je da obožava kinuou, žitaricu koja je poslednjih godina izrazito popularna, toliko da je 2013. proglašena “međunarodnom godinom kinoe”.
Za kinou kažu da je “superhrana”, a reč je o drevnoj žitarici koja potiče sa područja planinskog venca Andi, a koristili su je još i Inke i zvali je “majkom svih žitarica”.
No, zašto je onda kinoa tek u poslednjoj deceniji postala široko rasprostranjena i često prisutna u trendovima u ishrani? Njena popularnost pripisuje se činjenici da je reč o žitarici koja ne sadrži gluten, pa je “eksplodirala” zajedno sa bezglutenskom ishranom.
Takođe, reč je o namirnici koja je nutritivno izrazito bogata, sadrži puno vlakana, proteina, vitamina B i gvožđa. No, najbolje što kinoa nudi jeste visok nivo proteina, što je posebno važno za vegane čija ishrana je neretko siromašna proteinima.
Iako izgleda, priprema se i konzumira kao integralno celo zrlo, kinoa je zapravo “pseudo-žitarica”, odnosno pripada porodici trava. Ovoj grupi na primer pripadaju i heljda i amarant.
View this post on Instagram
Inače, zanimljivo je da postoji čak preko 120 različitih vrsta kinoe i zrno dolazi u nekoliko boja, pa čak i ljubičastoj! Ipak, u prodavnicama ćete najčešće naći belu, žutu, crvenu i crnu, a svaka od njih ima suptilno drugačiji ukus. Danas je pored kinoe u obliku zrna, moguće pronaći i brašno od kinoe, pahuljice od kinoe, testeninu od kinoe, pa čak i čips od kinoe!
Stručnjaci ističu i da je redovno konzumiranje kinoe zbog visokog nivoa magnezijuma povezano sa boljim zdravljem srca. Takođe, dobar je izbor za ljude sa dijabetesom tipa 2 i za one koji su u riziku da ga razviju.
Kada je reč o gastronomiji, kinoa se najbolje ponaša u različitim salatama – mogućnosti kombinovanja su brojne, a ova namirnica lepo se slaže sa gotovo svim drugim povrćem, posebno pečurkama, pasuljem, paprikom, čeri paradajzom. Ipak, od nje je moguće napraviti i različite krekere, pite, čorbice…
A kako se ispravno kuva kinoa? Ovo je veoma jednostavan zadatak. Pre svega je potrebno dobro je oprato, a zatim se preliva vodom u odnosu na 2:1, odnosno na jednu šolju kinoe ide dve šolje vode. Nakon što proključa kuva se još 15-ak minuta na tihoj vatri.
Mi vam ovog puta donosimo jedan jednostavan, a vrlo lep i izdašan recept sa kinoom u glavnoj ulozi.
Potrebni sastojci:
- ½ šolje kuvane kinoe
- ⅔ šolje kuvanog crvenog pasulja (može i iz konzerve)
- malo ceđenog limuna
- maslinovo ulje, so, biber (po ukusu)
- 1 paradajz iseckan na kockice
- 1 šaka bebi spanaća
- sitno seckan mladi luk (može i crni)
Priprema:
Povrće i kinou pomešajte u velikoj činiji, potom dodajte začine, ulje i limunov sok i sve dobro promešajte. Prijatno!(Blic)