Novi misteriozni virus u Kini, vlasti u panici: Ne znamo kako se širi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Istraživači su počeli da prate novoidentifikovani virus u Kini zbog naglog skoka broja zaraženih.

Novi Langia henipavirus (LaiV) prvi put je otkriven u severoistočnim provincijama Šandong i Henan krajem 2018. godine, ali su ga naučnici zvanično identifikovali tek prošle nedelje.

Oni su rekli da je virus verovatno prenet sa životinja na ljude, a tajvanski zdravstveni organi sada prate širenje. Istraživači su testirali divlje životinje i pronašli LaiV virusnu RNK u više od četvrtine od 262 slučajeva.

Ovaj virus kod ljudi izazva simptome kao što su groznica, umor, kašalj, gubitak apetita i bolovi u mišićima. Svi zaraženi imali su temperaturu, a virus je bio jedini potencijalni patogen pronađen kod 26 od 35 ljudi, što sugeriše da je „LaiV bio uzrok febrilne bolesti“.

Do danas nije bilo smrtnih slučajeva od LaiV-a.

Još uvek nije jasno da li se virus može prenositi između ljudi, naveli su istraživači. Većina od 35 slučajeva bila je kod poljoprivrednika, a među zaraženim pojedincima su i radnici u fabrici.

„Analiza kontakata devet pacijenata sa 15 članova porodice nije otkrilo da se LaiV prenosi na taj način, ali je veličina našeg uzorka bila premala da bi se utvrdio status prenošenja sa čoveka na čoveka“, otkrili su istraživači.

Naučnici su sekvencionirali LaiV genom i utvrdili da je to henipavirus, kategorija zoonotskih RNK virusa koja takođe uključuje Hendra virus i Nipa virus.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker