Naučnici tvrde da su otkrili ko je prva osoba koja se zarazila koronavirusom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dr Majkl Vorbi (Michael Worobey) sa Univerzitetu u Arizoni, koji je proučavao izveštaje o prvim slučajevima kovida 19, objavio je u četvrtak rad u kom navodi da je Svetska zdravstvena organizacija najverovatnije pogrešila ranu hronologiju pandemije koronavirusa i da je prvi pacijent oboleo od ovog virusa bio prodavac na pijaci Huanan u Vuhanu na kojoj su prodavane žive divlje životinje, a ne računovođa koji je živeo miljama daleko od ovog mesta.

Izveštaj koji je u četvrtak objavljen u prestižnom časopisu Science oživeće, svakako ne i rešiti, debatu o tome da li je pandemija počela prelaskom virusa sa divljih životinja na ljude na pijaci u Vuhanu, curenjem iz laboratorije ili na neki drugi način, piše Njujork Tajms.

U objavljenom osvrtu Dr Vorbi tvrdi da veza zaraženog prodavca sa pijace u Vuhanu, kao i najnovija analiza hospitalizovanih pacijenata povezanih sa ovom pijacom, jasno ukazuju na to da je pandemija baš na tom mestu počela.

“U gradu od 11 miliona stanovnika, polovina ranih slučajeva infekcije povezana je sa mestom veličine fudbalskog terena. Vrlo je teško objasniti obrazac širenja epidemije ukoliko ona nije počela na pijaci”, rekao je Vorbi.

Nekoliko eksperata, ukljčujući i jednog istraživača iz Svetske zdravstvene organizacije, rekli su da je rad dr Vorbia dobar i da prvi poznati slučaj infekcije koronavirusom najverovatnije jeste bio prodavac morskih plodova na pijaci.

Neki od njih su, međutim, rekli da još uvek nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi moglo da se utvrdi i kako je pandemija zapravo počela.

Oni su sugerisali da je virus verovatno prvo zarazio nultog pacijenta, nešto pre slučaja prodavca, da bi onda dostigao kritičnu masu i počeo da se širi na pijaci. Analize promene genoma virusa, uključujući i one koje je radio Dr Vorbi, ukazuju na to da se prva infekcija desila sredinom novembra 2019. godine, nedeljama pre nego što se prodavac razboleo.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex