Ljudi koji idu u ovo vrijeme na spavanje imaju rizik od srčanih oboljenja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Odlazak na spavanje prije 10 ili nakon 11 sati navečer, razvija rizik od srčanih oboljenja, potvrdile su najnovije studije.

Studija u kojoj je učestvovalo 88.000 ispitanika pokazala je da su oni koji su išli na spavanje u razdoblju prije 10 sati i nakon 11 sati navečer, razvili veći rizik od srčanih oboljenja, do 12% veći.

“Tijelo ima 24-satni tzv. dnevni ritam spavanja koji reguliše fizičke i mentalne funkcije”, rekao je David Plans, jedan od istraživača.

“Iako još uvijek ne možemo odrediti uzroke zašto je tako, studija pokazuje da raniji ili kasniji odlazak u krevet može poremetiti ritam tijela, što može rezultirati srčanim poremećajima i bolestima”.

Prethodne studije naglašavale su povezanost između srčanih oboljenja i dužine spavanja, a sada je po prvi put, umjesto na trajanju, fokus na samom vremenu odlaska u krevet.

U studiji trajanja deset godina, više od 88.000 ispitanika bilježilo je pomoću uređaja vrijeme kada idu na spavanje. Nakon 5 godina, pokazalo se da je 3.172 učesnika (3.6%) razvilo neke srčane bolesti poput srčanog udara, srčanih zastoja ili napada.

„Oni koji su išli na spavanje između 10 i 11 sati navečer su skupina gdje je rijetko ko imao problema sa srcem, usprkos drugim faktorima kao što su godine, spol, pušenje, masa tijela, krvni pritisak ili socijalno-ekonomski status“, tvrde ispitanici.

„Naša studija pokazuje da je spomenuto vrijeme za odlazak u krevet najpogodnije za iznad spomenuti 24-satni ritam tijela“.

Sudeći prema studiji, najriskantnije vrijeme za odlazak na spavanje je nakon ponoći, preciznije zato što se tijelo u stanju zabuniti i zamijeniti noćno svjetlo sa ranojutranjim, što automatski narušava njegov ritam.

Stručnjaci naglašavaju da je potrebno sprovesti daljnja istraživanja koje će odrediti tačne uzroke ovakvih posljedica.

Dovoljna količina sna neophodna je za naš organizam i njegovu dobrobit, a preporučuje se da to bude 7-9 sati dnevno.(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex