Kako do novog lijeka protiv korone i koja su pravila za njegovo korišćenje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Krajem godine u Srbiju je stigao lek protiv korone molnupiravir stigao je u Srbiju. Ovaj lek dostupan je u kovid ambulantama, pri domovima zdravlja. Dobićete ga ako vaš izabrani lekar proceni da ste pravi kandidat za to.

Nova.rs došla je do pacijenta koji je juče počeo da pije ovaj američki lek, a dobio ga je po preporuci lekara u jednoj kovid ambulanti u centru Beograda.

„Koliko sam primetio količine tih lekova su na izmaku, ali ja sam ipak upao u tu kategoriju kojoja treba da dobije lek. Bitno je da nije prošlo 5 dana od prvih simptoma. Kod mene postoji rizik od dijabetesa i srčanih tegoba, pa je lekarka odmah rekla da treba dobijem ovaj lek“, objašnjava nam Dejan M. (48).

Naš sagovornik je pozitivan test na koronon dobio iako je vakcinisan, a veruje da je upravo to sprečilo neke teže simtome i komplikacije.

“Pluća su mi čista”, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je molnupiravir pije dva puta dnevno po četiri tablete.

“Nisam dobio recept, lek su mi odmah dali u kovid ambulanti”, objašnjava Dejan i dodajeb da mu je lek prepisan nakon analize krvi i uvida u stanje njegovih leukocita.

Šta treba da znate o molnupiraviru

Lek za koronu molnupiravir je prva oralna terapija protiv kovida 19 koja je do sada odobrena u nekoj od zemalja sveta, a uskoro bi mogla da dobije zeleno svetlo i u SAD.

A šta je zapravo taj lek i kako deluje?

„To je prvi oralni antivirusni lek odobren za lečenje kovid a19 u svetu, koji je odobrila Britanska agencija za lekove. U kliničkom ispitivanju je pokazano da za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda ako se uzme u prvih pet dana bolesti: u grupi koja je uzimala molnupiravir hospitalizovano je 7,1 odsto pacijenata, a u grupi koja je dobijala placebo 14,1 odsto“, kaže prof. dr Radan Stojanović.

On objašnjava i koja je razlika između molnupiravira i remdesivira, koji se ranije pominjao kao lek za koronu.

„Molnupiravir se koristi oralno u kućnim uslovima, i to kod pacijenata sa lakšom i blagom kliničkom slikom, dok se remdesivir, jedini odobren lek od strane FDA za lečenje kovida 19, koristi intravenski u bolnici kod pacijenata sa zapaljenjem pluća kojima je potreban kiseonik“, kaže Radan Stojanović, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

On ističe i da je ovaj lek za koronu najbolje uzeti što pre od početka bolesti, odnosno od saznanja da je pacijent pozitivan i da ima simptome, tj. u prvih pet dana.

Naš sagovornik govori i kome je namenjen lek molnupiravir.

„Namenjen je za primenu samo kod onih sa blagom do umerenom formom bolesti koji imaju bar jedan rizik za razvoj bolesti u tešku formu. Ti faktori rizika su: stariji od 60 god, gojazni sa BMI većim od 30, osobe sa bolestima srca, bubrega, šećernom bolešću, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.“

Postavlja se pitanje i da li ovaj lek mogu koristiti pacijenti svih uzrasnih grupa.

“Davaće se samo starijima od 18 god jer kod mlađih nije ispitivana njegova efikasnost i bezbednost. Takođe, ovaj lek se ne preporučuje za primenu kod trudnica”, zaključuje naš sagovornik, dr Stojanović.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker