Delta soj koronavirusa mogu da prenose i vakcinisane osobe

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da delta soj koronavirusa, koji je jako zarazan, mogu da prenose i vakcinisane i nevakcinisane osobe.

U internom dokumentu u koji je uvid imao Washington Post, CDC apeluje na osoblje da promijeni pristup pandemiji zbog delta varijante, kao i da se javnosti predoči opasnost od novog soja, piše Glas Amerike.

Takođe se navodi da postoje dokazi da oboljeli od delta soja često bivaju hospitalizovani ili umiru.

Ipak, CDC ističe i da su vakcine pokazale visok stepen efikasnosti u sprečavanju da se razvije ozbiljna klinička slika ili da se desi smrt. CDC ističe da, iako je šansa da se vakcinisani zaraze znatno manja, i oni mogu prenositi virus kao i nevackinisani, na druge osobe.

Najpoznatiji stručnjak za infektivne bolesti u SAD Anthony Fauci kazao je da se nada da će američke regulatorne agencije narednog mjeseca izdati dozvolu za trajnu upotrebu vakcina, umjesto sadašnje hitne, i da se nada da bi to takođe moglo da ubijedi ljude da se vakcinišu.

Predsjednik SAD Joe Biden je objavio da zaposleni u federalnim agencijama moraju da budu vakcinisani, a ako to neće, moraju da nose maske i da se redovno testiraju.

Biden je najavio i da su „vjerovatne“ nove mjere i restrikcije zbog situacije sa koronavirusom, ali i rekao da se nada da će „ljudi shvatiti koliko je važno da se vakcinišu“.

Walmart je poslednja u nizu velikih američkih kompanija koja je propisala obaveznu vakcinaciju za svoje zaposlene u SAD. Prethodno su to najavile i velike tehnološke kompanije.

Direktor WHo Tedros Adhanom Ghebreyesus je kazao da je „teško postignut napredak u pandemiji u opasnosti da bude poništen zbog delta soja“.

WHO upozorava da će 47 afričkih zemalja, od 54, propustiti da do septembra vakciniše 10 odsto populacije – što je cilj postavljen prije nekoliko mjeseci. U Africi je dat samo 1 odsto od 4 milijarde vakcina koliko je ukupno dato u svijetu.

Globalno, samo je 1,1 odsto stanovnika siromašnih zemalja dobio bar jednu dozu vakcine.

Univerzitet Johns Hopkins registrovao je 4,2 miliona umrlih od koronavirusa u svijetu i 197 miliona zaraženih.

(Glas Amerike)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker