Zašto roletne na prozorima aviona moraju biti uvek podignute tokom poletanja i sletanja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Gledanje kroz prozor aviona tokom leta je zanimljivo: posmatranje oblaka, predela, gradova iz ptičije perspektive. Ako više volite da sedite na sedištu pored prozora u avionu, sigurno vam se dogodilo da vas stjuardesa zamoli da ne spuštate roletnu na prozoru kada avion poleće ili kada sleće.

Prozor u avionu ima tri panela: spoljašnje staklo koje reguliše razliku vazdušnog pritiska, srednje staklo sa otvorom i tanko unutrašnje staklo ka kabini.

Inženjeri koji dizajniraju avione vode računa o zakonima fizike u avionu kako bi avioni bili bezbedni za putovanja. Prozori imaju i svoje roletne koje moraju da budu podignute pri sletanju i poletanju aviona. To je deo protokola koji je izuzetno važan za bezbednost svih putnika i članova posade u avionu.

Prema statistikama, najveći broj avionskih nesreća događa se prilikom poletanja i sletanja, oko 45 odsto. Da bi posada mogla u svakom momentu da prati situaciju – roletne na prozorima moraju da budu podignute.

„Podizanje roletni na prozorima tokom poletanja i sletanja olakšava stjuardesama da sagledaju sve opasnosti koje mogu da dođu spolja, kao što je požar, ili kvar, bilo koji nedostatak… zbog bezbedne evakuacije putnika u avionu, ako se proceni da je to potrebno“, istakao je pilot Patrik Smit.

Pravilo moraju da poštuju sve avio-kompanije.

Izvor:RTS

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex