Turisti su u Turskoj ove godine “poludjeli” za njima: Pune kese do samog vrha, nema ko ih nije kupio
Suveniri predstavljaju specifične aspekte lokalne kulture, tradicije i umetnosti. Kupovinom suvenira, turisti nose deo te kulture sa sobom, što im pomaže da se osećaju povezano sa mestom koje su posetili. Oduvek su bili popularni, ali ove godine je zavladao nešto drugačiji trend. Turisti su se u Turskoj zaljubili u slatkiše koje kupuju toliko, da kese pune do samog vrha. Šta je njihov fenomen, otkrio je reporter portala WP Jakub Bujnik.
“Koji slatki dezert je povezan sa primorskim odmaralištima? Naravno, vafli sa šlagom, bar je tako bilo do sada. Nedavno sam primetio potpuno novi trend. Turisti u velikom broju kupuju slatkiše iz Turske. Umesto vafla ili sladoleda, oni radije jedu halvu ili neki drugi proizvod sa egzotičnim imenom. Ovi proizvodi su takođe svojevrsni suvenir, što može da iznenadi neke ljude. Šta je tako posebno u vezi sa ovim slatkišima?
U Turskoj ne manjka slatkih proizvoda kojima nijedan turista ne može da odoli. Ispostavilo se da pored njih niko ne prolazi ravnodušno. Ovi proizvodi su bez premca. Najpoznatija turska poslastica, halva, samo je početak. Štandovi sa natpisima ‘halva, rahat lokum, sudžuk’, prava su atrakcija na moru. Svakodnevno privlače gomile kupaca. Oni odlaze sa punim kesama, u kojima se pored halve, nalaze i slatkiši. Neki nazivi proizvoda su potpuno nepoznati i zvuče prilično egzotično, što turiste još više stalja u iskušenje da ih kupe.
Prodavci turskih slatkiša u primorskim gradovima ne moraju da ubeđuju turiste da ih kupuju. Sudžuk, preliven zaleđenim sokom od grožđa ili nara, pravi je hit. Možete i sami da ga napravite. U vodu sipajte brašno i dobro promešajte. Dodajte šećer, pa kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Zatim dodajte orahe, promešajte i onda dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu. Ostavite prvo na sobnoj temperaturi da se ohladi, pa prebacite u frižider na sat vremena. Pospite orasima ili prelijte medom”, otkrio je reporter.
Potrebni sastojci:
Kupuju da bi imali šta da čalabrsnu dok po aerodromovima čekaju na odlet… ,,Dilim” pizze 13 evrića na aerodromu pa hajt s troje dece i suprugom zasedni na ručak.
Kulturni harač za raju.