Prijepoljski pekar otkriva tajnu somuna staru skoro 300 godina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jedna od 15 najnerazvijenijih opština u Srbiji, Prijepolje, šansu vidi u razvoju turizma. Manastir Mileševa i freska Belog anđela kao i rafting Limom privlače sve više gostiju. Međutim, mnogi u taj grad svraćaju i kako bi probali čuvene prijepoljske somune.

Kada svrati u rodni grad Vlade Divac u šali zna da zamesi, a potom i zamezi somun. I nije Divac jedini. Mirisi junećih ćevapa i tek pečenih somuna u Prijepolje protekle godine namamili su više hiljada turista koji često i ne znaju da grad na Limu ima pekarsku tradiciju dugu skoro dva veka.

U današnjoj Valterovoj ulici u Prijepolju nekada se nalazila čaršija. Ostalo je zabeleženo da je na primer 1914. godine samo na tom prostoru poslovalo 22 zanatske radnje. Između ostalih radili su i berberi, obućari, kujundžije i, za to vreme, veoma popularni pekari.

Redovi za somun česta su slika ispred najstarije pekare koja je i sama postala simbol grada.

„Recept je taj star i 200 godina možda 300, otkako se prave somuni, a prave se uvek na isti način. Tu je brašno, voda, kvasac i so, nema nikakvih aditiva nema ništa”, navodi Salko Bajramović, pekar.

Istog recepta se pridržava i Salkov brat Sejo koji, u vreme velikih praznika, dnevno ispeče i isporuči nekoliko hiljada somuna.

„Znači, narod ovde voli burek, somun i ćevape. Sve ovo ostalo što dolazi, to je manje bitno, ali mi smo za to vezani i najviše volimo to da jedemo i to je tako ja mislim stolećima”, navodi Sejo Bajramović, pekar.

A baš taj zanat ima perspektivu jer Prijepolje postaje prepoznatljivo po somunima.

„Prijepolje se izdvaja po tome što posebno ističe pojedine delove gastronomske ponude kao što su ćevapi i somuni. Nije bilo neke veće inicijative za zaštitom ali mislim da bi nam to pomoglo ka većoj prepoznatljivosti na regionalnom i evropskom tržištu”, navodi Ilda Čolović, direktorka TO Prijepolje.

Na evropskom turističkom tržištu grad Divca i Valtera predstavlja i Beli anđeo, zatim najstariji kuran na Balkanu, očuvana priroda limske doline…  A somuni su – samo mamac.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker