Bečka torta zbog koje se čeka u redu: Mi vam donosimo recept za još bolju verziju kod kuće!
Sacher-torta (čit. Zaher) posebna je vrsta čokoladne torte. Izmislio ju je Austrijanac Franz Sacher 1832. godine za princa Klemensa von Metternicha u Beču.
To je jedan od najpoznatijih bečkih kulinarskih specijaliteta. Svakog 5. decembra obilježava se i nacionalni dan Sacher-torte.
Stara dobra Saherica je nepogrešiv izbor deserta započinje svoj recept Jekin Kapric.
Ima bogat, čokoladni ukus a priprema je laka Iako je i originalna saher torta poznata po divnom spoju čokolade, putera i džema od kajsija, ova varijanta sa orasima je ipak ukusnija i kada je jednom isprobate, sigurna sam da nećete menjati recept
SAHER TORTA SA ORASIMA
Sastojci: 7 jaja 150 g putera 100 g čokolade 200 g šećera 150 g mlevenih oraha 60 gr brašna 1 kašičica praška za pecivo 300 g domaćeg džema od kajsije 150 g čokolade 5 kašika ulja
Priprema:
- Brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa im dodati mlevene orahe i sve dobro izmešati. Dno kruglog kalupa za pečenje (24 cm) obložiti pek papirom i podmazati. U činiju staviti puter i čokoladu i zajedno ih otopiti, na pari ili u mikrotalasnoj.
-
U dve činije razdvojiti belanca i žumanca. Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg. Žumanca mutiti sa šećerom dok se šećer potpuno ne otopi. Dodati istopljenu čokoladu sa puterom i mutiti mikserom da se smesa poveže, pa odložiti mikser.
- U umućenu smesu dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orasima i promešati špatulom. Na kraju, dodati umućena belanca i polako mešati prevrćući smesu kako ne bi pala, podvlačeći špatulu kako bi se sve dobro sjedinilo.
-
Smesu sipati u kalup obložen pek-papirom i staviti u rernu da se peče na 160 stepeni, oko 45 minuta. Obavezno na pola pečenja prekriti pleh alu-folijom kako kora ne bi gorela. Pred kraj pečenja, ubadanjem čačkalice proverite da li je pečena i izvadite je na žicu da se hladi.
- Tek kada se kora potpuno ohladila, izvadite je iz kalupa i horizontalno presecite tako da dobijete dve.
-
Džem od kajsije zagrejati ukoliko je čvršći. Zatim prvu koru premažite džemom, na nju stavite drugu koru pa i nju premažite a onda tortu premažite i sa strane, kako bi i stranice upile džem i bile sočnije.
-
Na pari otopite čokoladu sa uljem i kada se prohladi, premažite celu tortu. Ukrasiti orasima. Ostavite je da se dobro ohladi jer će biti sočnija i ukusnija kada odstoji i ukoliko je moguće, čuvajte je na hladnom ali izvan frižidera.
Prijatno!