Holanđanke su ZVANIČNO NAJSREĆNIJE MAJKE SVIJETA, a ovo su njihova PRAVILA: Posle 18 sati NI U LUDILU ne dopuštaju DJECI OVO

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Brojna istraživanja u više navrata pokazala su da su deca u zemljama poput Danske, Holandije, Švedske najsrećnija deca na svetu, a u stopu ih prate i njihove majke – i one važe za najsrećnije mame. Pored ovog epiteta krasi ih i onaj da su najopuštenije mame na svetu. Ovo se posebno odnosi na Holanđanke, pa nije ni čudo što o njihovim majčinskim metodama i navikama postoji i knjiga “Stuff Dutch Moms Like”.

“Još nisam primetila da Holanđanke podižu glas na svoju dece. To što su opuštene ne znači da nisu uključene ili su odsutne. One uživaju u blizini svoje dece, slušaju njihova mišljenja i daju im konstruktivne smernice”, utisak je Mihaile Griner, australijske novinarke koja godinama živi u Holandiji.

Gore pomenuta knjiga obrađuje upravo životne navike, stavove i običaje koji su Holanđanke učinili zadovoljnim, relaksiranim majkama, a mi prenosimo neke od najupečatljivijih

Freepik

Holandske mame rade manje

Mnogo majki u Holandiji imaju skraćeno radno vreme – zvanična statistika kaže da jedna od tri Holanđanke prestaje da radi ili radi manje nakon što rodi prvo dete. Samo 12 odsto žena sa decom mlađom od 18 godina rade puno radno vreme (odnosno više od 35 sati nedeljno). Puno poslodavaca omogućava skraćeno radno vreme, a u određenim sluajevima poslodavcima je čak zabranjeno da odbiju zahtev za molbu za manji broj radnih sati. Ovo ženama u Holandiji omogućava da ne moraju da biraju između toga da budu “mama koja radi” ili “mama koja ostaje kod kuće”.

Holandske mame se drže svog rasporeda

Holanđankama je veoma stalo do rutine. Ako bacite pogled na bilo koju ulicu posle 18 časova nećete videti nijedno dete u igri. To je period kada su deca već nahranjena, okupana i praktično u krevetu. Većina roditelja u Holandiji ima utvrđenu dnevnu i noćnu rutinu iz koje proizilaze odmorna, srećna i zdrava deca.

Holandske mame imaju veliku podršku porodice

Holanđanke imaju jedno tajno oružje – svoje partnere! Naime, holandski očevi su vrlo angažovani i uključeni u odgajanje i vaspitavanje deteta. Preko trećine muškaraca u Holandiji bira da radi manje i ima skraćenu radnu nedelju kako bi uspeli da ostanu posvećeni porodici. Takođe, značaj baka i deka servisa ni u Holandiji nije zanemarljiv – oni su aktivni učesnici u odgajanju deteta i smatraju se među najaktivnijim i najbrižnijim u Evropi. Preko 60 odsto holandskih baka i deka ima bar neki vid brige o unučićima.

Freepik

Holandske mame imaju vrhunsku postnatalnu negu

Postanatalna nega je superiornija nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Nakon porođaja žene imaju pravo na 8 dana kućne nege od strane visoko obučene medicinske sestre. Ona je tu da vam pomogne da brinete o vašoj bebi, ali vam pomaže i u pranju veša, kuvanju, sređivanju kuće i daje praktičnu podršku i savete.

Holandske mame puštaju svoju decu da budu deca

Verovanje u slobodu i nezavisnost je osnovni princip holandskog roditeljstva. Oni imaju čak i izreku koja se svodi na to da odgajati dete znači pustiti ga da ode. Holandskoj deci daje se prostor i vreme da neguju svoj “nezavisan život”. Takođe, Holanđanke osećaju manje krivice od ostalih mama i to je zdrav stav koji im pomaže da imaju uravnotežen pristup majčinstvu.

Holandske mame ne vezuju se za neuspehe ili uspehe svoje dece

Holanđani imaju neverovatnu sposobnost da razdvoje talente svoje dece (ili nedostatak istih) od svojih. Njihova deca nisu odraz njih samih, već su bića sa individualnim karakterima, snagama i veštinama. To ej osvežavajuća perspektiva koja uklanja konkurenciju iz društva.

Holandske mame spavaju bolje od vas

Nije fer, ali je istina! Holandske mame su uglavnom uvek naspavane jer i njihova deca bolje spavaju.

Izvor:zena.blic.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker