Muftija Kujević: Muštuluk, obnavlja se Hajdar-pašina džamija u Bijelom Polju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Opština Bijelo Polje je izdala urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju Hajdar-pašine džamije u Radulićima, koja datira iz XVII vijeka. Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Bijelo Polje, odgovarajući na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, izdao je ključne uslove za obnovu ovog kulturnog spomenika.

Džamija, koja spada u tip kupolnih džamija iz XVII vijeka, predstavlja arhitektonski biser Sandžaka i Crne Gore. Ovaj značajan sakralni objekat karakteriše precizno obrađeni kameni svodovi, naglašeni arhitektonski detalji i dinamična forma sa velikom centralnom kupolom.

Urbanističko-tehnički uslovi izdati su na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, što će omogućiti kompletiranje tehničke dokumentacije i započinjanje dugoočekivane obnove džamije. Proces rekonstrukcije postao je moguć zahvaljujući predanom radu gradskih službi i aktivnom zalaganju Medžlisa Islamske zajednice.

Muftija sandžački, hfz. Abdurrahman ef. Kujević, koji je podržao inicijativu obnove džamije, istakao je važnost ovog projekta. Kujević je naglasio da je obaveza zajednice vratiti otete vakufe, obnoviti zapuštene objekte i stvarati nove. Hajdar-pašina džamija nalazi se na listi prioriteta, a muftija Kujević je organizirao brojne posjete džamiji kako bi podržao proces obnove.

“Danas sa zadovoljstvom svjedočimo veličanstvenoj aktivnosti koju su na terenu odradili predstavnici bjelopoljskog Medžlisa, ali i zaposleni u opštinskim službama, te im ovom prilikom čestitam na uloženom trudu da se ova, arhitektonski posebna i ne tako česta forma kupolne džamije u Sandžaku i Crnoj Gori, nađe na spisku sakralnih objekata otrgnutih od zaborava”, rekao je muftija Kujević.

Hajdar-pašina džamija spada u tip kupolnih dzamija sa naglašenim, precizno obrađenim kamenim svodovima, proizašlim iz kvadratne osnove, koji se uzdižu i iz kojih se formira tambur, nad kojim se uzdiže centralna velika kupola.

Pored velike kupole, nad ulaznim trijemom se često formiraju dvije ili tri manje kupole, što ovakvim tipskim džamijama daje dinamičnu i skladnu arhitektonsku formu.
Izgrađena je u XVII vijeku, i iz preostalih zidova se može zaključiti da je ova dzamija, možemo slobodno reći, jedan od bisera arhitekture Sandžaka i Crne Gore.

Hajdar-pašina džamija je odolijevala historijskim turbulencijama kroz tri vijeka, preživjevši čak i djelimično rušenje 1943. godine. Danas, zajedničkim naporima Medžlisa Islamske zajednice i Opštinskih službi Bijelog Polja, svjedočimo istini i pravdi kako dolaze kao rezultat posvećenog rada na očuvanju kulturnog naslijeđa.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
7 mjeseci ranije

Neka bude sa hajrom i neka traje dok je ovoga svijeta.

Efendija
Efendija
7 mjeseci ranije

Lijepa vijest. Hajrli da bude.

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex