Bogdan Fatić: Zamislite da Bošnjak stanuje u ulici Ratka Mladića?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Činjenica da su predstavnici beranske lokalne vlasti dali podršku da neka ulica ponese naziv po Ratku Mladiću, osuđenom ratnom zločincu, te da su podržali i imena saradnika okupatora u Drugom svjetskom ratu, jasno govori o njihovom ideološkom promišljanju i želji da promijene slobodarsku, antifašističku i multietničku sliku i sklad Berana.

To je saopćio predsjednik Opštinskog odbora DPS Berane i poslanik u Skupštini Crne Gore Bogdan Fatić.

“Zamislite da neki Bošnjak – Musliman, ili bilo koji zdravorazumni čovjek, bilo koje vjere i nacije, u Beranama stanuje u nekoj ulici koja nosi naziv Ratka Mladića! Zamislite, da učesnik narodnooslobodilačkog rata i partizanskog pobjedničkog pokreta, potomak neke od žrtava četničkog terora, živi u ulici koja nosi ime poraženih četnika i saradnika okupatora”, kaže Fatić u reagovanju.

Nazivi ulica, trgova, mostova, nijesu samo orjentiri u jednom naselju ili gradu, podsjeća on, iako imamo na umu da je to njihova primarna funkcija.

“Oni su i kulturni spomenici jedne sredine – imena po kojima se jedan grad, naselje, sredina  prepoznaju. Zato se moramo sa ogromnom pažnjom odnositi prema ovom činu. Mi iz DPS-a smo se i ovom prilikom tako i ponijeli na sjednici Savjeta, držeći se člana 10 aktuelnog Zakona o spomen-obilježjima, koji jasno precizira ovu problematiku”, kazao je Fatić.

Nažalost, kako dodaje, dio beranske aktuelne vlasti u kontinuitetu baštini ideologije koje su poražene.

“Činjenica da su predstavnici beranske lokalne vlasti dali podršku da neka ulica ponese naziv po Ratku Mladiću, osuđenom ratnom zločincu, te da su podržali i imena saradnika okupatora u Drugom svjetskom ratu, jasno govori o njihovom ideološkom promišljanju i želji da promijene slobodarsku, antifašističku i multietničku sliku i sklad Berana”, navodi se u saopštenju.

Ovakvim potezom je,smatra Fatić, takođe, legitimisano sa koje strane dolaze svi oni fašističko-šovinistički grafiti koje smo u Beranama gledali predhodnih mjeseci.

“Jer je riječ o istovjetnoj ideologiji koju su zastupali Đujić i Mladić, a čiji su današnji nosioci predstavnici lokalne vlasti u Beranama, što su i sami potvrdili. Učinićemo sve da u građanskim, multietničkim Beranama ovi naumi budu zaustavljeni”, kazao je on.

Dodaje da ga ne bi začudilo da aktuelna državna vlast da na izmjenu i ovaj Zakon o spomen-obilježjima.

“Vjerujem da je sada ogromnoj većini građana Crne Gore jasno kakve političke snage žele da upravljaju Crnom Gorom. Njihovo deklarativno zalaganje za građansku i evropsku Crnu Goru svakodnevno pada na praktičnom polju”, zaključio je Fatić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.