Usame Zukorlić: ”Posebno me intrigira hladnoća mojih, iako je ubijeno dvoje Sandžaklija u Gradačcu”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

DA LI IMA RAZLIKE U CIJENI NAŠIH ŽIVOTA I ČASTI?

Sjećamo se kako je region bio na nogama i kako je podržavao Srbiju tokom nemilih masovnih ubistava koji su zadesili našu zemlju. Međutim, nedavno porodično masovno ubistvo u Gradačcu u Bosni i Hercegovini, koji po zvjerstvu ne zaostaje, nije izazvalo istu reakciju solidarnosti. Posebno me intrigira hladnoća mojih, iako je ubijeno dvoje Sandžaklija u Gradačcu.

Dok razmišljam o ovom fenomenu, čitam vijest o novoj diskriminaciji muslimanki, ovaj put na aerodromu u Beogradu. Ako žena nosi mahramu/hidžab, da li je manje vrijedna od časne sestre iz manastira koja nosi isto to kada prolazi aerodromsku kontrolu? Da li je ikada iko rekao časnoj sestri, ideš na detaljan pretres jer nosiš vjerska obilježija?

I tako bi imali da nabrajamo puno primjera. Od oduzimanja života novinaru, mom prijatelju Edinu Hamidoviću, i mlake reakcije sistema u usporedbi sa situacijom ako bi neko zvjerski pred porodicom ubio novinara na Knez Mihajlovoj u Beogradu. Preko primjere nasilja nad ženama i djecom, do primjera nejednakog tretmana žrtava rata, jer su različite vjere i nacionalnosti.

Vrijeme je da se suočimo sa ovim pitanjima i razmislimo o tome kakvo društvo želimo. Nema opravdanja za diskriminaciju i devalvaciju ljudskih života. Trebamo zajednički raditi na stvaranju sigurnijeg društva. Svi zaslužujemo poštovanje i pravdu.

#stopnasilju #stopdiskriminaciji

P.S. Posjetio sam Gradačac u nekim ranijim vremenima, njegove ljepote i njegove ponosite ljude. Mjesto odakle kreću promjene.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
radnik
radnik
1 godina ranije

Kad to kaže čovek koji je radi publiciteta i političkih poena seljakao telo svog rahmetli baba,e to već znači nešto jel !?

Spp
Spp
1 godina ranije

Kako je bilo 2007 godine,kada je tvoj otac pozvao srpsku policiju da se razračuna sa takozvanim vehabijama iz novog pazara, jer su navodno htjeli da ga ubiju.srpska policija se odazvala na njegov poziv i na planinini ninaja na pešteri ubila ismaila prentića,mladića u cvetu mladosti, u 28 godini života…po sandzačkom nepisanom kodeksu časti,i kodeksu svih časnih ljudi, tvoj otac je imao krv na rukama,bio je krvnik porodici prentić…dali ti o tome ikada razmišljaš.?

Somebody
Somebody
1 godina ranije
Odgovor za  Spp

Znate li Vi o cemu pricate? Pa onak tekfirovac idiod sto je izasao iz zatvora je mnogo toga kazao a i to kakva je to stoka. Mozda je jedan od njih bio dobar insan i nastradao ali tako je kada si u blizini stoke, tekfirovaca, is-ovaca, sija, sufija… samo ser da im vidis…

Svi smo mi Suljo
Svi smo mi Suljo
1 godina ranije
Odgovor za  Somebody

Ma popusite racku obojica

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex