Njemačka dozvolila prodaju bivših istočnonjemačkih oklopnih vozila Ukrajini

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Njemačka je dopustila da se Ukrajini isporuči nekoliko desetina borbenih vozila pješadije (BVP) koja su pripadala vojsci bivše Istočne Njemačke. Odluka dolazi u jeku kritika da Berlin ne šalje dovoljno vojne pomoći Ukrajini.

Njemačka je dozvolila da 56 vozila tipa PbV-501 koja su u vlasništvu češke kompanije budu isporučena u Ukrajinu, izjavio je u petak njemački ministar odbrane.

On je odgovorio na pitanje da potvrdi medijske navode o isporuci 58 vozila naoružanih topovima i mitraljezima za Ukrajinu.

Berlin je ova vozila inače isporučio Švedskoj koja ih poslije prodala češkoj kompaniji koja ih sada namjerava proslijediti u Ukrajinu. Za bilo kakvu preprodaju oružja njemačkog porijekla potrebna je dozvola njemačke vlade, javlja Reuters.

Njemačka je krajem prošlog stoljeća Švedskoj isporučila 350 sovjetskih BMP-1 vozila. Ova vozila su nadograđena u Češkoj i dobila naziv PbV-501. Unapređivanje je između ostalog uključivalo zamjenu maljutke za 73mm top sa kontrolnom kutijom u kupoli.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.