PEŠTER: TRADICIJA KAŽE DA SE POKVARITI NE MOŽE: U čemu je tajna sjeničkog sira?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Štavalj, jedno od najlepših sela na Pešterskoj visoravni, smešteno u opštini Sjenica, skriva ne samo prelepe pejzaže već i priču o vrednim ljudima, koji se vekovima bave tradicionalnim poljoprivrednim poslovima.

Među njima je i Miljojko Jelić, dugogodišnji stočar i proizvođač čuvenog sjeničkog sira, koji s ponosom pokazuje svoju zemlju.

„Ovde imamo oko pet hektara zemlje. Od puta gore do onog brda, tamo što je ograđeno, ali i ispod škole. Tu napasam stoku“, kaže Miljojko, pokazujući prostrano imanje. Na tom prostranstvu, on i njegova porodica gaje oko 20 muznih krava, a život na selu za njih je spoj tradicije, truda i predanosti.

Iako je Miljojko zajedno sa suprugom angažovan u prosveti, u lokalnoj školi, poljoprivreda im je, kažu, na prvom mestu. Ljubav prema stočarstvu je ta koja ih pokreće u svakodnevnim obavezama.

„Mi i dalje živimo od poljoprivrede, jer se ovo prenosi s kolena na koleno. Tako je bilo i sa mojim pradjedom, i to je ono što volimo“, dodaje Miljojko.

Briga o ekologiji i modernizacija poljoprivrednih procesa

Na Pešterskoj visoravni, gde su zime surove i nepregledne, izbor rase stoke je ključan. Miljojko ističe da je najbolja rasa krava crveni simental ukršten sa domaćim govečetom, jer su izuzetno otporne na hladne zime, dok su druge rase, poput frizijskih, osetljivije na ekstremne klimatske uslove.

U želji da poboljšaju efikasnost stočarstva, Jelići su se odlučili za modernizaciju.

„Napravili smo kanale u štali u koje ide voda u septičku jamu, koja je 72 kubika. Takođe, ugradili smo skraper koji izđubrava gustu masu hidrauličnim putem. Sve smo automatizovali“, priča Miljojko, koji sa suprugom brine da stoka ima najbolje uslove.

Briga o stoci, higijeni i ekologiji im je, kako kažu, najvažnija.

Za porodicu Jelić, koja se već decenijama bavi stočarstvom, ključ uspeha leži u kvalitetu proizvoda, ali i u pažnji prema zdravlju stoke.

„Sirenje shvatamo ozbiljno, a i sami smo uvereni da kad se vodi računa o svemu, proizvodi postaju vrhunski“, kaže Miljojko.

Tajna proizvodnje sjeničkog sira

Sjenički sir, koji se proizvodi od čistog mleka sa Pešterske visoravni, postao je prepoznatljiv i daleko izvan granica naše zemlje. Jelići, koji proizvode oko 8 tona sira godišnje, koriste specifičan način sirenja, koji je neodvojiv od tradicije njihovog kraja.

Mleko, kako nam objašnjava Miljojko, ne kuvaju, što je za mnoge neobično, a upitno je i pitanje bezbednosti.

„Na Pešterskoj visoravni mleko ne kuvamo, nego se koristi sirovo. To je tradicija koja potiče još od starih vremena. U mleku bi se, ako se provri, uništile sve pozitivne bakterije koje mu daju specifičan ukus, a to bi uticalo na smanjenje kvaliteta sira“, objašnjava on.

Sirovo mleko se, nakon muže, dodaje u posude, gde se koristi sirilo i ostavlja se da odstoji. Za razliku od mnogih drugih vrsta sira, ovaj ne prolazi kroz proces vrenja, ali to ne znači da nije siguran za konzumaciju. Jelići su, kako kažu, uvereni u njegovu bezbednost jer sir mora da odleži najmanje 40 do 60 dana, čime se uništavaju svi potencijalni negativni mikroorganizmi.

Ovakav način sirenja primenjuje većina stočara na Pešteri. Miljojko veruje da je to preneto, vekovima unazad, iz Pljevalja u Crnoj Gori, odakle su u ove hladne krajeve stigle neke porodice.

Za Jeliće, proizvodnja sira je mnogo više od posla – to je tradicija koju vredno čuvaju.

„Kvalitet i ukus zavise od majstora. Ako vodiš računa o zdravlju krava, njihovoj ishrani, pašnjacima, i održavaš visoke standarde higijene, onda se dobije sir koji se traži“, kaže Miljojko, dodajući da je njihov sir već generacijama prepoznatljivi po vrhunskom kvalitetu.

Journalistic plan

Sir koji je postao simbol regiona

Ono što je Jelićima najvažnije jeste da njihov proizvod ne samo da zadovoljava visok standard u pogledu kvaliteta, već i da se širi i van granica Sjenice.

Plasiraju ga širom Srbije, ali i u Crnoj Gori, i to prijateljima i poznanicima koji prepoznaju vrednost domaćih, prirodnih proizvoda. Miljojko sa ponosom ističe da njihov sir redovno stiže do Beograda, Kragujevca, Čačka, Niša, pa čak i u restorane na veoma dobrom glasu.

Iako posao zahteva mnogo truda, porodica Jelić je posvećena očuvanju tradicije. Miljojko i njegova supruga, kao i ostatak porodice, svakodnevno se bave proizvodnjom sira i brigom o stoci.

Na Pešterskoj visoravni, gde su zime surove, ali život prirodan, Jelići su pravi čuvari tradicije stočarstva i proizvodnje sira, čiji je specifičan ukus postao simbol ove oblasti.

b92

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex