Doktori savjetuju, ovo je voće zdravlja: Svaki dan pojedite barem jednu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Jedna jabuka dnevno drži doktora van”, stara je izreka. Ova voćka svoj dan slavi 20. oktobra, kada se širom svijeta promoviše značaj jabuke u svakodnevnom životu. Jabuka je jedna od najstarijih i najrasprostranjenijih voćnih vrsta na svijetu. Njegovo porijeklo seže u centralnu Aziju, odakle se proširio preko Bliskog istoka do Evrope. U starom Rimu, jabuke su smatrane simbolom ljubavi i ljepote, au mnogim kulturama jabuka ima posebno mjesto u mitovima i legendama.

Svjetska proizvodnja jabuka je preko 70 miliona tona, najveći proizvođač u svijetu je Kina, a slijede Evropska unija, SAD, Turska i Indija. Jabuke su povezane s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja srca, poboljšanje probave i pomoć pri gubitku težine.

Jabuke dolaze u raznim bojama, uključujući crvenu, zelenu, žutu, pa čak i crnu. Boja jabuke može biti pokazatelj njenog ukusa – crvene su sorte često slađe, dok zelene mogu biti kiselije. U 17. i 18. vijeku, mornari su nosili jabuke na svojim brodovima kako bi spriječili skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C.

Bez pčela ne bi bilo jabuka

Jabuke su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Sadrže vitamin C, važan za imunitet, i antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Vlakna u jabukama pomažu u održavanju zdrave probave i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Redovna konzumacija jabuka povezana je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, astme i nekih vrsta raka.

Jabuke su izuzetno raznovrsne u kuvanju. Mogu se jesti sirove, kuvane, pečene ili sušene. Koriste se u pripremi mnogih jela, uključujući pite, kolače, sokove, umake i salate. Jedan od najpoznatijih deserta je američka pita od jabuka, koja je postala simbol američke kuhinje.

Uzgoj jabuke takođe ima značajan ekološki aspekt. Tradicionalni voćnjaci doprinose biodiverzitetu, pružajući stanište mnogim vrstama ptica, insekata i drugih životinja. Organski uzgoj jabuka smanjuje upotrebu pesticida i kemikalija, čime se štiti okoliš i zdravlje ljudi. Jabuke su izuzetno zavisne od pčela za oprašivanje. Bez pčela proizvodnja jabuka bi bila znatno smanjena.

Recepti sa jabukama

Na Svjetski dan jabuke donosimo nekoliko recepata sa jabukama.

Klasična pita od jabuka

Sastojci:
6-7 velikih jabuka (najbolja je Granny Smith)
200 g šećera
1 kašika cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraščića
2 kašike brašna
Sok od jednog limuna
2 pakovanja prhkog tijesta
1 jaje (za premazivanje)

Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. Ogulite i narežite jabuke na tanke kriške. U velikoj posudi pomiješajte jabuke, šećer, cimet, muškatni oraščić, brašno i limunov sok. Razvaljajte jedan paket tijesta i stavite ga u kalup za pitu. Stavite smjesu od jabuka preko tijesta. Drugi paket tijesta razvaljajte i stavite preko jabuka. Izrežite nekoliko malih proreza na vrhu. Testo premažite umućenim jajetom. Pecite 45-50 minuta ili dok pita ne porumeni. Ohladite prije serviranja.

Jabuke punjene orasima i grožđicama

Sastojci:
4 velike jabuke
50 g smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
50 g seckanih oraha
50 g grožđica
2 kašike meda
2 kašike putera

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. Operite jabuke i izdubite sredinu. Pomiješajte smeđi šećer, cimet, orahe i grožđice u posudi. Stavite smjesu u izdubljene jabuke. Svaku jabuku prelijte kašičicom meda i na vrh stavite komadić putera. Stavite jabuke u posudu za pečenje i pecite 25-30 minuta dok ne omekšaju. Poslužite toplo sa kuglicom sladoleda od vanile.

Salata od jabuka, oraha i gorgonzole

Sastojci:
2 velike jabuke, tanko narezane
100 g miješanog zelenog lisnatog povrća
50 g gorgonzole, izmrvljene
50 g seckanih oraha
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika balzamiko sirćeta
Posolite i pobiberite po ukusu

Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte lisnato zelje, jabuke, gorgonzolu i orahe. U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamiko sirće, sol i biber. Prelijte salatu dresingom i lagano promiješajte. Poslužite odmah.

Domaći sok od jabuke

Sastojci:
6 velikih jabuka
1 limun
1 litar vode
Šećer po želji

Priprema:
Operite, očistite i narežite jabuke na kockice. Stavite jabuke i vodu u veliki lonac. Iscijedite limun i dodajte sok u šerpu. Kuvajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, oko 20 minuta. Procijedite smjesu kroz sito ili gazu da dobijete čist sok. Po želji dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Ohladite sok i poslužite ga hladnog.

Jabuke u slafroku (pohane jabuke)

Sastojci:
4 velike jabuke
2 jaja
100 ml mlijeka
100 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 g šećera u prahu
1 kašičica cimeta
Ulje za prženje

Priprema:
Ogulite, očistite i narežite jabuke na kolutove. U činiji umutite jaja, mleko, brašno i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku smesu. Zagrejte ulje u dubokoj tavi. Svaki kolut jabuke umočite u mješavinu jaja i brašna, pa ih pržite na zagrijanom ulju dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ocijedite na papirnom ubrusu. Pomiješajte šećer u prahu i cimet, pa pospite pohanim jabukama. Poslužite toplo.

Zagreb.info

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex